ЦСКА загуби с 1:2 контролата си срещу лидера в първенството на Румъния Динамо (Букурещ). Двубоят беше финал на четиристранния турнир “Таурус Къп”, в който на полуфиналите “червените” отстраниха Будучност (Черна гора) с 2:1. Головете за Динамо (Букурещ) днес реализираха Лауренциу Рус и Алексе. За ЦСКА се разписа Жуниор Мораес от дузпа за 1:1 в 28-ата минута.

Треньорският щаб на “армейците” Димитър Пенев и Драголюб Симонович заложиха на Иван Бандаловски отдясно в защита, Крачунов и младокът Ангел Грънчов играха в центъра, а отляво започна Петър Стоянов. Единствен дефанзивен халф беше капитанът Борис Галчев, пред него действаха трима офанзивни – Антон Карачанаков, Присо и Анисе. В атака бяха сънародниците Мишел Платини и Жуниор Мораес. Като цяло ЦСКА не изигра кой знае колко добър мач, имаше епизодични добри прояви, но нищо повече. Динамо владешее инициативата през по-голяма част от двубоя, имаше много по-опасни атаки.

Собственикът на ЦСКА Димитър Борисов изгледа двубоя заедно с новия национален селекционер Любослав Пенев. Срещата започна с минута мълчание в памет на жертвите в България от наводнения.

Още в 8-ата минута Динамо (Букурещ) откри резултата. Защитата на ЦСКА сгреши и остави Лауренциу Рус сам срещу Мболи, който пусна топката по земя във вратата. “Червените” претендираха за засада, тъй като Рус игра на линията, но страничният съдия не маркира. Последваха нови атаки на румънците, но Мболи улови добър удар на Данчулеску. В първите петнайсетина минути защитата на ЦСКА игра много колебливо и едва удържаше нападенията на Динамо. Едва в 15-ата минута “армейците” направиха първа по-продължителна атака, но тя завърши без успех. В 21-ата минута най-добрият в състава на ЦСКА Жуниор Мораес пропусна от изгодно положение. Той получи топката отляво в наказателното поле, би по диагонала, но покрай гредата. Две минути след това Петър Стоянов стреля добре, но вратарят на Динамо изби над гредата.

В 28-ата минута ЦСКА получи право да изпълни дузпа. Петър Стоянов беше повален в наказателното поле. Жуниор Мораес застана зад топката и я прати в долния ляв ъгъл за 1:1.

В 42-ата минута Жуниор Мораес можеше да вкара втори гол. Бразилецът стреля в левия страничен стълб, след това топката се насочи към голлинията, но беше изчистена от играч на Динамо.

На полувремето Димитър Пенев смени неубедителния десен бек Иван Бандаловски и пусна младия Мартин Дечев. Динамо заигра много силно и в първите десетина минути на втората част зареди постоянни атаки към вратата на Мболи. В 52-ата минута Рус излезе сам срещу Мболи отдясно в наказателното поле, но вратарят изби в корнер. След него Мариус Никулае стреля с глава в гредата. Последва нова опасност в 55-ата минута. Никулае се подигра със защитата на ЦСКА, но Мболи излезе и се хвърли в краката му, хващайки топката. В 62-ата минута на мястото на Карачанаков влезе Седрик Чуто, който пристигна на проби при “червените” с още няколко момчета още през януари.

В 63-ата минута Мишел Платини уцели гредата зад вратаря на Динамо с прехвърлящ удар, след като получи подаване вдясно в наказателното поле. В 66-ата минута Мунтеану стреля опасно от пряк свободен удар, но Мболи изби. В 68-ата минута Динамо вкара за 2:1. Алексе получи топката с гръб на границата на наказателното поле, след това се обърна, навлезе няколко метра и с лекота реализира. През цялото време Пламен Крачунов и останалите защитници на ЦСКА гледаха действията на Алексе без дори да опитат да го спрат.

В 70-ата минута съдийската бригада отмени гол на Жуниор Мораес заради засада, като “армейците” имаха претенции за това отсъждане. В 78-ата минута отново бразилецът показа класа, навърза цялата защита и стреля от границата на наказателното поле, но покрай вратата. Две минути след това настана и мелето на терена между Мишел Платини и играчите на Динамо. Съдията изгони бразилеца и Лауренциу Рус, който фаулира играча на ЦСКА и беше причина за масовия бой. До края мачът беше много нервен и тимът от Букурещ запази преднината си.

Двубоят по минути тук

ЦСКА - Динамо (Букурещ) 1:2
0:1 Рус (8), 1:1 Жуниор Мораес (28-дузпа), 1:2 Алексе (68)

ЦСКА:
92.Райс Мболи, 11.Иван Бандаловски (46 - Мартин Дечев), 25.Ангел Грънчов, 66.Пламен Крачунов, 22.Петър Стоянов (72 - Станислав Костов), 18.Борис Галчев, 17.Абел Анисе, 20.Антон Карачанаков (62 - Седрик Чуто), 9.Мишел Платини (83 - Станко Йовчев), 10.Жуниор Мораес, 99.Нджонго Присо
Резерви: 88.Благой Макенджиев, 3.Адемар, 14.Станислав Костов, 15.Станко Йовчев, 23.Мартин Дечев, 24.Николай Дюлгеров, 30.Седрик Чуто, 31.Владо Иванов

Динамо (Букурещ): 34.Кристиан Балградеан, 24.Сърджиан Лучин, 30 Моти, 21.Григоре, 15.Скарлатаке, 26.Рус, 7.Мунтеану, 6.Стойка, 10.Алексе, 9.Мариус Никулае, 25.Данчулеску
Резерви: 23.Наумовски, 3.Пулхач, 2.Тамеш, 16.Суртеан, 4.Матей, 22.Стратила, 32.Маркус, 29.Тусудеан, 19.Ганеа, 20.Бакай

Жълти картони: Петър Стоянов, Жуниор Мораес (ЦСКА); Скарлатаке (Динамо Букурещ)
Червени картони: Мишел Платини (82-ЦСКА); Рус (82-Динамо)