ЦСКА победи с 2:1 Будучност (Подгорица), който е на върха в шампионата на Черна гора. И трите попадения паднаха в последната четвърт на контролата, играна в турския курорт Белек. В 75-ата минута Жуниор Мораес откри от дузпа, само 120 секудни по-късно черногорците изравниха, а в добавеното време бразилецът асистира на сънародника си Мишел Платини, за когото не беше проблем да се разпише за крайното 2:1 и да донесе успеха на "армейците".

Срещата беше част от четиристранния турнир, в който участват още Динамо (Букурещ) и Зимбру. Победата класира ЦСКА на финала, където съперник на "червените" ще бъдат румънците или молдовците.

В контролата с Будучност атаката на "армейците" водеха Мишел Платини и Жуниор Мораес, подпомагани от новите попълнения Джонго Присо и Абел Анисе. И четиримата останаха на терена до последния съдийски сигнал, като Мораес беше най-активен. Титуляр за ЦСКА започна и каращият проби Николай Дюлгеров. Вратата отново пази Райс Мболи, който в днешния мач имаше доста работа.

През първото полувреме "червените" на два пъти можеха да открият резултата, но удари на Анисе и Мораес бяха отразени от стража на Будучност. Пред вратата на Мболи също имаше едно опасно положение, което алжирецът отрази.

В последните минути на първото полувреме и черногорците имаше за какво да съжаляват, след като на два пъти техни футболисти се озоваваха само на 1-2 метра от вратата на ЦСКА, но не успяваха да реализират.

На почивката и малко след началото на втората част треньорският щаб на "червените" предприе няколко екстравагантни хода, включвайки Станислав Костов като ляв бек и премествайки Анисе като вътрешен халф.

След промените играта на "армейците" се разстрои и трудно се организираха атаки. Все пак в 60-ата минута Нджонго Присо се откъсна отлично по дясното крило и центрира в наказателното поле, но там Анисе не достигна до топката, за да реализира.

В 71-ата Будучност пропусна страхотна възможност за гол, след като нападател на техния тим се озова сам срещу почти опразнената от Мболи врата, но уцели падналия на земята Мартин Дечев. Преди това алжирецът и Дечев се бяха сблъскали при опит да изчистят центриране от дясното крило и паднаха на земята, искайки медицинска помощ.

Три минути след това "червените" получиха дузпа, която беше пресилено отсъдена от турския съдия. Реферът прецени, че Карачанаков е бил изблъскан в наказателното поле на съперника, което предизвика гнева на черногорците. Зад топката застана Мораес, който изпълни хладнокръвно в центъра на вратата - 1:0.

Само 120 секунди по-късно Будучност изравни. Мугоша от движение засече центрираната топка и я изпрати неспасяемо в горния ляв ъгъл на Мболи за 1:1.

Платини и отново Мугоша се пробваха да променят статуквото до края на мача, но това се случи чак в първата минута на добавеното време, когато двата отбора вече се настройваха за изпълнение на дузпи. Платини вкара победното попадение за ЦСКА след отлично отиграване на Мораес. Бразилецът беше изведен от дълбочина, остана сам срещу вратаря на Будучност, но реши да подаде към непокрития в наказателното поле свой сънародник, който на празна врата реализира за 2:1.

Контролата по минути - ТУК

ЦСКА - БУДУЧНОСТ (Черна гора) 2:1

1:0 Жуниор Мораес (75-дузпа), 1:1 Мугоша (77), 2:1 Мишел Платини (90+1)
cska_logo.JPG
ЦСКА: 92.Райс Мболи, 23.Мартин Дечев (73-15.Станко Йовчев), 66.Пламен Крачунов (46-25.Ангел Грънчов), 22.Петър Стоянов, 3.Адемар (48-14.Станислав Костов), 18.Борис Галчев, 24.Николай Дюлгеров (46-20.Антон Карачанаков), 99.Нджонго Присо, 17.Абел Анисе, 9.Мишел Платини, 10.Жуниор Мораес
Резерви: 88.Благой Макенджиев, 25.Ангел Грънчов, 20.Антон Карачанаков, 30.Седрик Чуто, 31.Владимир Иванов, 14.Станислав Костов, 15.Станко Йовчев