ЦСКА записа първа победа за 2012 година, надделявайки с 3:1 срещу втородивизионния швейцарски Биел Биене в контрола, състояла се в Турция. В първия си мач от лагера в южната ни съседка "червените" отстъпиха с 1:3 на предпоследния в Румъния Конкордия, а преди това на българска земя направиха 1:1 като гост на Свиленград. Днес обаче избраниците на Димитър Пенев не допуснаха изненада срещу скромния си противник. Победата дойде след попадения на Жуниор Мораес, Антон Карачанаков и Мишел Платини.

Дебют за ЦСКА записа новото попълнение Джонго Присо, който беше привлечен от кипърския АЕК (Ларнака). Камерунският халф игра цял мач по дясното крило срещу Биел Биене, след като преди дни не взе участие в двубоя с Конкордия. Мадагаскарецът Абел Анисе пък не игра днес заради травмата, която получи в края на срещата с румънците. На смяна срещу швейцарците се появи перуанецът Ренато Сапата, а другият каращ проби - Николай Дюлгеров беше титуляр. Юношата на "Левски", играл за последно в Лудогорец, се отчете с грешка, довела до изравнително попадение във вратата на Райс Мболи. Срещу Биел Биене Дюлгеров остана на терена до 66-ата минута.

Срещата започна вихрено за "армейците". Резултатът беше открит още в 3-ата минута. Жуниор Мораес се възползва от сериозна грешка в защитата на съперника, открадна топката и с премерен удар я прати в долния ляв ъгъл за 1:0.

Швейцарците обаче отговора и изравниха само 3 минути по-късно. Николай Дюлгеров сбърка в центъра на терена, Дудин му отне топката, напредна и наказа Мболи за 1:1.

"Червените" продължиха с атаките към противниковата врата и в 17-ата минута отново поведоха в мача. Мартин Дечев проби добре по дясното крило и с пас в наказателното поле подаде на Жуниор Мораес. Бразилецът пусна успоредно на голлинията, Мишел Платини не успя да уцели топката, но тя попадна право на крака на Антон Карачанаков, който с техничен удар не остави шанс за Валтхерт - 2:1.

Няколко минути след това Нджонго Присо изведе Жуниор Мораес зад отбраната на Биел, но бразилецът пропусна, пращайки топката право в лявата греда. Борис Галчев имаше шанс да порази вратата на швейцарците в 32-ата минута, но шутът му от границата на наказателното поле бе блокиран от бранител в жълто. Минута по-късно Мболи демонстрира страхотен рефлекс и спаси коварен удар с глава на Дудин. Малко преди края на първата част офанзивният футболист на Биел Сафари, стреля от малък ъгъл покрай Райс, но за късмет на "червените" топката не влезе във вратата.

Втората част също започна добре за ЦСКА. След изпълнение на корнер в 49-ата минута Мишел Платини се извиси над всички и с глава реализира за 3:1. След това попадение темпото в играта спадна и головите опасности намаляха. В 55-ата минута Морелот от Биел Биене стреля към Мболи, но не затрудни вратаря. В 60-ата Благой Макенджиев замени Райс. Последваха още четири промени в състава на ЦСКА. Ангел Грънчов замени Николай Дюлгеров, Ренато Сапата застана на левия бек, на мястото на Адемар. Станислав Костов и Станко Йовчев съответно замениха Антон Карачанаков и Жуниор Мораес. В 70-ата минута Присо изведе Платини на стрелкова позиция, бразилецът отправи удар от границата на наказателното поле, но стражът на швейцарците изби в ъглов удар. Минути по-късно Платини върна жеста на Присо и го изведе на голова ситуация. Камерунецът обаче се засуети и пропусна момента, в който да нанесе удар.

Секунди след това Костов подаде на Йовчев зад противниковата отбрана, Станко пусна елегантно топката покрай вратаря, но кълбото не попадна във вратата, а премина на сантиметри от целта. Биел Биене имаше добра възможност за гол в 81-ата минута, когато резервата Дусин се отчете с добра солова акция, след което стреля покрай вратата на ЦСКА.

Следващата контрола на "червените" от лагера в Турция е планирана за понеделник, когато съперник ще бъде Будучност от Черна гора.

ЦСКА - БИЕЛ БИЕНЕ (Швейцария) 3:1
1:0 Жуниор Мораес (3), 1:1 Дудин (6), 2:1 Антон Карачанаков (17), 3:1 Мишел Платини (49)
cska_logo.JPG
Съставът на ЦСКА: 92.Райс Мболи (60-88.Благой Макенджиев), 23.Мартин Дечев, 22.Петър Стоянов, 66.Пламен Крачунов, 3.Адемар (66-25.Ангел Грънчов), 18.Борис Галчев (к), 24.Николай Дюлгеров (66-15.Станко Йовчев), 20.Антон Карачанаков (66-14.Станислав Костов), 99.Нджонго Присо, 10.Жуниор Мораес (66-30.Ренато Сапата), 9.Мишел Платини