Хайде да си кажем истината право в очите. Истината за ЦСКА. Собствениците от фирма “Титан” се опитват да прокарат своето оправдание през няколко медийни клавиатури за случващото се в клуба. Опитват се да ни внушат, че на “Армията” всичко е спокойно, че се води правилната политика и че всеки, понечил да изкаже своето мнение, особено ако е негативно, бива обявяван за заядлив ревльо, трубадур и картечар.
 
БЛИЦ отдавна се е превърнал в трън в очите на “червените началници” заради честите критики по техен адрес, но, ще прощавате, когато ти подадат топката на голлинията, няма начин да не отбележиш гол. Няма начин да не напишеш това, което вълнува всички, обичащи ЦСКА. А в сърцата на тези, които милеят за ЦСКА, има болка. Не плач, не злоба, не заядливост, а огромна болка.
 
Та да се върнем към истината... Помните ли какво се случи през лятото на 2010 година? В Борисовата градина пристигнаха няколко чужденци, повечето от които италианци. Доведе ги лично Димитър Борисов. Няколко месеца по-късно босът на ЦСКА призна публично грешката си. И обеща в ефир, че повече няма да се намесва в селекцията. Картинката обаче продължи да се повтаря – и през следващата зима, и през следващото лято. Така се извъртя цяла година, та до днес. Прахосаха се луди пари за футболисти, които не заслужаваха даже и пазачи на “Армията” да бъдат, камо ли да носят червената фланелка. Сега с право ръкопляскаме за трансфера на Карлос Диого, но има един неизбежен въпрос – уругваецът ли ще помогне на ЦСКА или ЦСКА на него? Или вероятно това отново е опит за заяждане от страна на “непослушните” журналисти?
 
Божичко, та нима не е притеснителен фактът, че “червената” школа тъне в корупция и мръсотия до шия – в буквалния и в преносния смисъл. Нима не е притеснителен фактът, че в ЦСКА не се знае кой е треньор – Дуци или Пената? Че официалният наставник Димитър Пенев няма никаква, ама абсолютно никаква представа за извършваната селекция. Стратега разбира последен. После не се учудвайте защо Стойчо Младенов не поема ЦСКА в ерата “Титан” и защо Емил Костадинов си тръгна.
 
А всичко изглежда толкова просто – собственикът осигурява стабилен бюджет, назначава за спортен директор и треньор известни имена (Емил Костадинов и Стойчо Младенов), които сами, абсолютно сами правят селекцията. Върнете се назад в историята и погледнете при кои наставници ЦСКА е ставал шампион на България през последните 20 години. И си спомнете дали те са имали власт или са изпълнявали ролята на послушници и слуги. Спомнете си най-вече за човека, който днес трябва да поеме ЦСКА - Стойчо...
 
Как в момента да се мисли за успехи и завръщане на европейската слава, след като се купуват футболисти не за бъдещето, а за настоящето. Вижте какво се получи с Янис Зику. ЦСКА го измъкна от румънския нафталин, той стана голмайстор на България и само след няколкомесечен престой си би камшика към далечна Корея. И тук пак изниква въпросът като този за Диого. Зику ли помогна на ЦСКА или обратното? Янис ще си прибира големите пари в Азия и хич няма да му пука повече за ЦСКА. А дали ЦСКА е прибрал солидна сума от продажбата му, можем само да гадаем, защото – първо никой не обяви точната цена по сделката. И второ – никой не знае в коя хазна ще бъдат преведени, в тази на ЦСКА или директно в “Титан”. И най-важното – за какво ще се използват.
 
БЛИЦ пита – защо всички в ЦСКА си измиха ръцете с доктор Мирчо Крайнов след нечувания допингскандал? Нима само лекарят е виновен? Защо никой не подхваща тази тема, защо се мълчи? Не е ли редно някой да подаде оставка – главният мениджър или треньорът. Ама те не знаели... Ами ето, затова трябва да си тръгнат, понеже не са знаели и са оставили докторът сам да си бърка “отровните билки”, с които посече три футболни души. Отрови и самия клуб.
 
В ЦСКА е пълно с интриганти и доносници, които са превърнали “Армията” в гнездо на оси. Същата тази “Армията”, която преди беше символ на победата, днес е символ на падението. Как да е другояче, след като абсолютно недоказаният Драголюб Симонович стана фактор, а великият Димитър Пенев е най, най-безгласната буква в ЦСКА. Не, не, това не е опит за заяждане. Това е болка... Болка, причинена от тези, които уволниха напълно безпричинно Милен Радуканов, които обърнаха клуба с главата надолу, които не познават що е далновидност в управлението и морал в чисто човешките отношения, които изцапаха името на ЦСКА с допинг и бутнаха “червения ангел” Тодор Янчев в дяволския казан. Това също е болка, уважаеми господа!
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ