Легендата на Арсенал Тиери Анри се завърна с гръм и трясък на “Емирейтс”, след като вкара единствения гол за домакинската победа над втородивизионния Лийдс с 1:0 и класира тима си за четвъртия кръг на ФА Къп. Французинът направи повторен дебют с екипа на “артилеристите”, след като в 68-ата минута замени Маруан Шамак, а само 10 минути по-късно с брилянтно попадение донесе успеха на лондонския гранд.

Мачът започна в спокойно темпо с лек териториален превес на Арсенал, който обаче не създаде опасни голови положения пред вратата на Андрю Лонъргън. В 15-ата минута Артета центрира от пряк свободен удар, а Себастиен Скилачи стреля с глава, но насантиметри покрай вратата на гостите. Отговорът на Лийдс дойде в 24-ата минута, но тогава Лучано Бекио стреля неточно от чиста позиция. До края на полувремето “топчиите” не успяха да пробият сгъстената отбрана на гостите и резултатът остана непроменен.

Веднага след почивката Алекс Окслейд-Чембърлейн стреля силно, но на сантиметри встрани от вратата на Лийдс. В 54-ата минута и Микел Артета пробва късмета си с изстрел отблизо, но стражът на гостите Лонъргън спаси. Малко след това и Аршавин пропусна, стреляйки от малък ъгъл. В 63-ата минута нов удар на Окслейд-Чембърлейн отдалеч бе отразен с вещина от Лонъргън. Пет минути по-късно Арсен Внгер извърши двойна смяна и дългоочакваното завръщане на Тиери Анри стана факт. Той замени неубедителния до този момент Маруан Шамак, а освен това и Тио Уолкът влезе на мястото на Окслейд-Чембърлейн. Само 10 минути след появата си на терена Тиери Анри вдигна трибуните на крака, след като получи чудесен пас зад защитата от Алекс Сонг и с прецизен удар покрай Лонъргън вкара за 1:0. До края на мача гостите се опитаха да изравнят, но така и не успяха да реализират малкото си положения и логично оттпаднаха от турнира.

В следващия четвърти кръг Арсенал ще е домакин на Астън Вила с българския национал Стилиян Петров в състава си. Мачът е на 28 януари (събота) от 17:00 часа българско време.