Най-добрият треньор на България за 2011 година е Илиана Раева. Няма грешка, просто вчера някой обърка пликовете с имената на победителите. Извади това на Симеон Щерев, а Илиана остана на второ място. Пълна гавра и подигравка с труда на специалистката. Факти, факти, факти. С това ще си послужим, за да докажем, че наистина Илиана Раева е заслужила да бъде най-добрият треньор на България за 2011 година. Няма нужда от излишни четки и похвални слова за новите “златни момичета”. Те върнаха славата на българската художествена гимнастика. Успехите им бяха признати от всички, само не и от българските журналисти или от някои злобни и завистливи люде, които не искат Илиана да е на върха. Тя обаче е там, без значение дали е първа или втора в тази класация. Тя е там, откъдето искат да я бутнат много хора. Завиждат й, че върви напред и нагоре въпреки всички и всичко.

Въпреки мизерните крайпътни мотели и проститутки в Монпелие, въпреки мухлясалите стаи, в които момичетата бяха принудени да спят преди световното първенство във Франция. Това обаче не пречупи нито Илиана, нито родните грации. Те направиха това, което никой не очакваше от тях. Пардон, всички се надявахме, само някои стискаха палци да се провалят. 5 златни медала за 2011 година, един от тях с цената на световна титла. И ако за това не се става треньор на годината, простете, но явно критериите за оценки нещо се разминават. 5 златни медала на Илиана Раева и ансамбъла срещу една световна титла на Станка и още няколко първи места в международни турнири.

Уважение пред Симеон Щерев и борците му. От години Станка Златева е тотален световен доминант. И тази година момичето от село Крушаре спечели световната титла, пета за нея. Защо обаче се подиграха и с Петър Стойчев. Плувецът стана световен шампион за първи път, сигурно ще му бъде и последен. Странно обаче Стойчев остана на второ място. Какво трябва да направи още, за да стъпи на върха. Останалите възпитаници на Щерев претърпяха провал. Кирил Терзиев и Радослав Великов не спечелиха нито едно първо място за 2011-а. Категорично това беше слаба година за Щерев и борбата и точно в тази година той беше избран за треньор №1. Защо? Едва ли някой ще отговори и ще покаже на светло по какъв начин е станал изборът. Симеон Щерев спечели първото място със 151 точки, Илиана Раева остана само с 9 по-малко – 142. Много малка разлика, само 9 гласа, а толкова много кадрови журналисти. Не искам и да си го помислям, че може да има нещо...Абсолютната европейска шампионка излезе вчера на сцената в НДК и демонстрира класа, стил, възпитание, обаятелност. Благодари за второто място, раздаваше усмивки и обещаваше още златни медали. Илиана спомена и олимпийския връх в Лондон, където й стискаме палци да стъпи с новите “златни момичета”. Пък нека в България пак да не бъде избрана за треньор на годината.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ

Успехите на ансамбъла с треньор Илиана Раева:
1 място в многобой на Световната купа в Каламата
1 място (2 обръча и 3 ленти) - Световната купа в Каламата
1 място в многобой на Световната купа в София
1 място (2 обръча и 3 ленти) - Световната купа в София
1 място на (2 обръча и 3 ленти) на Световното първенство в Монпелие

Успехите на състезателите на Симеон Щерев:
Станка Златева

1 място на Световно първенство в Турция
1 място – турнир “Яшар Догу” в Турция
1 място на турнир от Гран при в Баку
Златен пояс на турнира “Дан Колов – Никола Петров”

Николай Щерев
Златен пояс на турнира “Дан Колов – Никола Петров”

Леонид Базан
Златен пояс на турнира “Дан Колов – Никола Петров”

Любен Илиев
Златен пояс на турнира “Дан Колов – Никола Петров”

8_1.jpg