АЗ Алкмаар завърши 1:1 у дома с Металист (Харков) в среща от последния шести кръг на Група “G” и се класира за 1/16-финалите на Лига Европа за сметка на Аустрия (Виена), който победи в другия мач Малмьо с 2:0.

На „АФАС Стадион” в Алкмаар домакините инкасираха гол в 37-ата минута, когато Марко Дедич бе точен за 0:1. Веднага след изпълнението на центъра лидерът в холандската Ередивизи отговори подобаващо и изравни чрез Адам Махер за 1:1. От тук до края на мача двата тима така и не успяха да си вкарат нови попадения и поделиха точките. След ремито АЗ Алкмаар събра 8 точки, които бяха напълно достатъчни за второто място в крайното класиране и продължаване към следващата фаза на елиминациите. Металист пък бе спечелил групата още в миналия кръг, но след равенството в Холандия финишира с 14 точки.

В другия мач от групата Аустрия (Виена) направи необходимото и спечели на свой терен с 2:0 срещу шведския шампион Малмьо, но това се оказа недостатъчно за продължаване напред. Головете за успеха на „виолетовите” паднаха след почивката и бяха дело на Михаел Линдъл в 62-ата минута и Насер Баразит в 80-ата минута. С успеха си „теменужките” събраха 8 точки, но останаха трети заради по-лошата си голова разлика с втория АЗ Алкмаар, който също завърши с 8 пункта. Преките им сблъсъци в Холандия и Виена пък завършиха с един и същи резултат – 2:2. С;лед загубата си Малмьо завърши на последното място в групата със само една спечелена точка.

Напред към 1/16-финалите продължават Металист (Харков) и АЗ Алкмаар, докато Аустрия (Виена) и Малмьо приключиха с участието си в евротурнирите за този сезон.

ГРУПА “G”
az.jpgmetalist.jpgАЗ Алкмаар – Металист (Харков) 1:1
 0:1 Марко Девич (37, 1:1 Адам Махер (37)
 
Алмкмаар, “АФАС Стадион”
Съдия: Карлос Клос Гомес (Испания)
  
 
1_12.jpg1_13.jpgАустрия (Виена) – Малмьо 2:0
 1:0 Михаел Линдъл (62), 2:0 Насер Баразит (80)
 
Виена, “Генерали Арена”
Съдия: Анти Мунука (Финландия)