Удинезе завърши у дома 1:1 със Селтик в среща от последния шести кръг на Група “I” и спечели така нужната точка за класирането си на 1/16-финалите в Лига Европа. Шотландският гранд се нуждаеше от задължителен успех в Удине, за да продължи напред, но стигна само до реми, което прати в следващия етап „фриуланите”.

Мачът на „Фриули” бе изключително динамичен и оспорван. Гостите от Шотландия бяха дошли за победа и тръгнаха в атака още от самото начало. Най-активен в редиците на „детелините” бе гръцкият нападател Георгиос Самарас, който не спираше да тормози отбраната на домакините. Именно той даде в 29-ата минута извеждащия пас към Гари Хупър, който отблизо реализира за 0:1. Този резултат пращаше Селтик в следващия етап на елиминациите. Играчите на Удинезе обаче реагираха и установиха натиск пред вратата на Фрейзър Форстър. Едва в добавеното време на първото полувреме обаче „фриуланите” материализираха превъзходството си, след като техният голмайстор Антонио Ди Натале възстанови статуквото – 1:1. След почивката играчите на Удинезе не допуснаха грешката от първата част да приемат играта в своята половина и тръгнаха в атака да търсят пълния обрат. В 62-ата минута страхотен удар на Ди Натале от около 25 метра бе отразен с вещина от Форстър. Натискът на „фриуланите” постепенно се засилваше и пред вратата на действащите на контраатака „детелини” вреше и кипеше. В 72-ата минута ганаецът Квадво Асамоа бе много близо до втори гол за Удинезе, но ударът му отблизо бе избит от Форстер в корнер. Три минути по-късно след удар на кореецът Ду Ри Ча гостите можеха да поведат, но топката срещна страничната греда, след което словенският страж на домакините Самир Ханданович я улови. В 80-ата минута Форстер с феноменални намеси спаси два страхотни удара на Ди Натале и резултатът остана непроменен. До края на мача Селтик не се отказа да търси победния гол, но той така и не падна. В крайна сметка се стигна до подялба на точките и Удинезе завърши на второ място в групата с 9 точки, които класираха тима за следващата фаза. Селтик пък остана трети с 6 пункта и отпадна от надпреварата.

В другия мач Атлетико (Мадрид) без проблеми се наложи на свой терен срещу Рен с 3:1 и спечели групата. Още от самото начало „дюшекчиите” взеха инициативата и си решиха нещата още преди почивката. В 38-ата минута те получиха право да изпълнят дузпа и колумбийският голмайстор Радамелл Фалкао бе безгрешен от бялата точка за 1:0. Две минути преди края на първата част Алваро Домингес засече с глава центриране отдясно и прати топката за втори път в мрежата на гостите – 2:0. През второто полувреме Атлетико (Мадрид) намали оборотите, а гостите от Рен с нищо не показаха, че искат да стигнат до точката. В 79-ата минута Арда Туран направи резултата класически – 3:0. Четири минути преди края пък Джордж Маниек вкара почетното попадение за гостите и оформи крайното 3:1. С успеха си „дюшекчиите” събраха 13 точки и завършиха на първото място в групата, докато Рен остана последен само с 3 пункта.

Напред към 1/16-финалите от Група “I” продължиха Атлетико (Мадрид) и Удинезе, докато Селтик и Рен приключиха с участието си в евротурнирите за този сезон.

ГРУПА “I”
atletico.jpg1_17.jpgАтлетико (Мадрид) – Рен 3:1
 1:0 Радамел Фалкао (39-дузпа), 2:0 Алваро Домингес (43), 3:0 Арда Туран (79), 3:1 Джордж Мандиек (86)
 
Мадрид, “Висенте Калдерон”
Съдия: Кристин Якобсон (Исландия)
 
1_16.jpg1_18.jpgУдинезе – Селтик 1:1
 0:1 Гари Хупър (28), 1:1 Антонио Ди Натале (45+1)
 
Удине, “Фриули”
Съдия: Михаил Кукулакис (Гърция)