Бешикташ обърна у дома Сток Сити с 3:1 в среща от последния шести кръг на Група „Е” и се класира за 1/16-финалите на Лига Европа. Турският гранд се нуждаеше само от точка, за да си гарантира второто място в групата, но въпреки това победи „грънчарите” и ги изпревари за първата позиция в крайното класиране.

Мачът на „Исмт Иньоню” започна с домакински натиск, но Уго Алмейда и Фабиан Ернст пропуснаха да дадат преднина за гранда от Истанбул. Вместо това в 29-ата минута гостите поведоха с гол на Рикардо Фулър след страхотен изстрел отдалеч. До края на първата част Бешикташ имаше няколко възможности за изравняване, но в крайна сметка резултатът остана непроменен. След почивката Бешикташ взе инициативата, а в 57-ата минута „грънчарите” останаха с човек по-малко, след като Матю Ъпсън извърши грубо нарушение срещу Уго Алмейда в собственото си наказателно поле и получи директен червен картон. Последвалата дузпа бе хладнокръвно реализирана от Мануел Фернандеш за 1:1. Турският тим се вдъхнови от този гол и в 76-ата минута стигна до пълен обрат след удар с глава на Мустафа Пектемек – 2:1. В 82-ата минута Бешикташ успя да достигне и до трето попадение, дело на Еду за крайното 3:1. Така турският тим финишира на първата позиция с 12 точки, а Сток Сити остана втори с 11 пункта.

В другия мач от групата Динамо (Киев) и Макаби (Тел Авив) не успяха да се победят и завършиха 3:3 в украинската столица. Срещата започна страхотно за домакините, след като Леандро Алмейда в 12-ата и Олег Гусев в 17-ата минута реализираха голове за 2:0. До края на полувремето нови попадения не паднаха, но след почивката нещата за Динамо се обърнаха с главата надолу. В 47-ата минута Леандро Алмейда си изкара директен червен картон и остави домакините с човек по-малко на терена. Само две минути по-късно Омер Веред намали резултата на 2:1. В 56-ата минута червен картон получи и Хачериди, за да доиграе Динамо мача с 9 души. Численият превес изигра голяма роля за гостите и в 62-ата минута Елран Атар изравни за 2:2, в 75-ата минута Мунас Дабур направи обрата пълен – 2:3. Все пак украинският гранд стигна до нов гол в 80-ата минута, когато Олег Гусев с второто си попадение в мача оформи крайното 3:3. С това равенство Динамо (Киев) събра 7 точки и завърши на трето място в групата, а Макаби (Тел Авив) приключи последен със само 2 пункта.
ГРУПА “E”
1_10.jpgdinamo.jpgДинамо (Киев) – Макаби (Тел Авив) 3:3
1:0 Леандро Алмейда (12), 2:0 Олег Гусев (17), 2:1 Омер Веред (49), 2:2 Елран Атар (62), 2:3 Мунас Дабур (75), 3:3 Олег Гусев (80)

Киев, “Валери Лобановски”
Съдия: Даниел Столхамар (Швеция)

 
stoke.jpgbesiktas_1.jpgБешикташ – Сток Сити 3:1
0:1 Рикардо Фулър (29), 1:1 Мануел Фернандес (59-дузпа), 2:1 Мустафа Пектемек (74), 3:1 Еду (82)

Истанбул, “Исмет Иньоню”
Съдия: Марчин Борски (Полша)