След изключително оспорвани и драматични битки с много голове в последния шести кръг на Група “F” за 1/16-финалите на Лига Европа се класира австрийският гранд Залцбург за сметка на ПСЖ. Двата отбора завършиха с равен брой точки - по 10, но Залцбург зае второто място заради по-добрите си показатели в преките двубои (1:3 и 2:0).

„Биковете” обърнаха като гости Слован (Братислава) от 0:2 до 3:2 и останаха на второ място в крайното класиране на групата. Мачът в Братислава стартира кошмарно за гостите от града на Моцарт, след като с два гола на Милош Лачни в 3-ата и 6-ата минута Слован поведе с 2:0. „Биковете” обаче не смятаха да се предават и в 19-ата минута стигнаха до дузпа, след като Кладрубски игра с ръка в собственото си наказателно поле, а след това Якоб Янчер намали от бялата точка на 2:1. Пет минути по-късно бразилецът Леонардо възстанови статуквото – 2:2. От тук до края на мача гостите бяха по-активни и напълно заслужено стигнаха до пълния обрат след почивката в 52-ата минута, когато Мариан Хад действа неориентирано в своето наказателно поле и си отбеляза автогол за крайното 2:3. По този начин Залцбург стигна до победата, която му осигури второто място в групата с актив от 10 точки и класиране за следващия елиминационен етап на турнира. Слован завърши на последната позиция със само една спечелена точка.

В другия мач от групата ПСЖ също постигна задължителната си домакинска победа срещу класиралия се вече Атлетик (Билбао) с 4:2, но въпреки това не успя да продължи в следващата фаза. Двубоят на „Парк де Пренс” бе много драматичен и изпълнен с много обрати. Още в 3-ата минута младият централен защитник на гостите Ауртенече с глава откри резултата след центриране от ъглов удар – 0:1. Домакините реагираха и в 21-ата минута възстановиха равенството след попадение на аржентинската си звезда Хавиер Пасторе – 1:1. В 41-ата минута Нене центрира от корнер, а Матийо Бодмер се извиси над всички и отклони топката в мрежата на баските за 2:1. На полувремето в другия мач от групата Слован и Залцбург играеха при 2:2, което означаваше, че ПСЖ все още има шанс да продължи напред. След почивката в 55-ата минута Давид Лопес изравни за 2:2 и върна интригата в мача до самия му край. Пет минути преди края обаче неговият съотборник Иниго Перес си отбеляза автогол за 3:2, а в последната 90-а минута Гилем Оро от дузпа оформи крайното 4:2. Въпреки победата си обаче ПСЖ отпадна от надпреварата с 10 точки и трето място в крайното класиране на Група “F”. Атлетик (Билбао) бе спечелил групата още преди този кръг с актив от 13 точки.

ГРУПА “F”
salzburg.jpg1_11.jpgСлован (Братислава) – Ред Бул Залцбург 2:3
1:0 Милош Лачни (3), 2:0 Милош Лачни (6), 2:1 Якоб Янчер (21-дузпа), 2:2 Леонардо (24), 2:3 Мариан Хад (52-авт.)

Братислава, “Пасиенки”
Съдия: Стефан Йоханесон (Швеция)
 
bilbao.jpgpsg.jpgПСЖ – Атлетик (Билбао) 4:2
0:1 Жон Ауртенече (3), 1:1 Хавиер Пасторе (21), 2:1 Матийо Бодмер (41), 2:2 Давид Лопес (55), 3:2 Иниго Перес (85-авт.), 4:2 Гилем Оро (90-дузпа)

Париж, “Парк де Пренс”
Съдия: Матей Юг (Словения)