От години мачът между Реал (Мадрид) и Барселона е най-чаканото дерби в цял свят. "Ел Класико" предоставя зрелищни изпълнения на терена, любопитни случки извън стадиона и край страничната линия, съперничество на едни от най-добрите футболисти в света, противопоставяне на различни треньорски философии и сблъсък на етнически и дори на политически принципи.
 
В последните няколко мача между Кралския клуб и каталунците акцентът е поставен на съперничеството на двете най-големи звезди на световния футбол – Кристиано Роналдо и Лионел Меси. След това идват Жозе Моуриньо и Пеп Гуардиола. Говори се за останалите играчи – Шави, Иниеста, Вия, Пуйол, Рамос, Кака, Ди Мария, Игуаин, Бензема и др.
 
Всъщност в "Ел Класико" има още един сериозен сблъсък, който не е по-малко бляскав. Като във всеки истински дуел, тук има замесена ръкавица. Или по-скоро са два чифта. В дербито между Реал (Мадрид) и Барселона се противопоставят качествата на двама от най-добрите вратари в света – Икер Касияс и Виктор Валдес.
 
Да бъдеш вратар е истинско предизвикателство. Това са хората, които за разлика от останалите футболисти, посягат към топката не с краката си, а с ръцете си. Често главите им се намират в място, където може да отнесат не един ритник – особено при хвърлянията в краката на противника. За вратарите се твърди, че са чудаци, замесени от различно тесто. Техните грешки се помнят дълго, за разлика от пропуските на нападателите или издънките на защитниците.
 
На “Сантяго Бернабеу” тази вечер Икер Касияс и Виктор Валдес за пореден път ще застанат пред вратата на своя отбор. Двамата са прекрасни вратари и безспорно са сред най-добрите в света. От години са основни претенденти за званието най-добър страж на Примера дивисион. Изявите им в "Ел Класико" се чакат с интерес, тъй като са в прекрасна форма, а напрежението в такъв мач е жестоко. Провал в подобно дерби се помни дълго, дори вечно.
 
Касияс от години си е извоювал правото на безспорен титуляр в Реал (Мадрид). Дори държи рекорда сред вратарите с най-много участия в "Ел Класико" – 23 мача. Сред играчите първото място се дели от Пако Хенто и Раул, които имат по 31 дербита. Качествата на Касияс не могат да бъдат под съмнение. Завършен вратар, който е много спокоен на голлинията. Спокойствието и увереността му се предават на играчите пред него. Умело командва защитата и в много редки случаи крещи на бранителите. Притежава невероятен рефлекс и не се поддава на напрежението на мача. Ариен Робен го усети на финала на световното първенство в ЮАР, когато не успя да преодолее испанския национален страж, озовал се сам срещу него. Касияс дебютира за Реал (Мадрид) на 17 години, а сега е на 30. През всички тези години той не показа спад във формата си и стана световна звезда.
 
За разлика от него, Виктор Валдес беше трудно забележим, въпреки че е титуляр от 2003 г. Заради офанзивния и красив стил на игра на Барселона, роденият в ЛОспиталитет страж бе в сянката на играчите пред себе си. Валдес обаче заслужава да бъде равен по слава със съотборниците си от по-предните позиции. Качествата му са безспорни. Не е лесно толкова години да си титуляр в един от най-добрите отбори в света. Проби млад в първия тим, но отговори на всички очаквания, с които беше натоварен.
 
Притежава бързи рефлекси, извоювали му прозвището Пантерата от ЛОспиталитет. Също като Касияс е майстор на ситуациите, когато е един на един с противников състезател. За разлика от спокойния страж на Реал (Мадрид), Валдес е като вулкан. Често избухва на терена срещу съперници и рефери. Най-силната му страна е играта с крака. Няма друг вратар в света, който да има същото спокойствие и сигурност, когато топката е в краката му. Пасовете му са уверени и точни, често от него започват голови атаки. Няма да бъде изненада, ако се окаже, че в техниката и дрибъла не отстъпва на съотборниците си от халфовата линия и нападението.
 
Днешното дерби между Реал (Мадрид) и Барселона противопоставя двата гранда в Испания и два от най-силните клуба в света. Треньорите Жозе Моуриньо и Хосеп Гуардиола разполагат с едни от най-добрите футболисти на планетата, които в момента са в чудесна форма. Очаква се равностоен сблъсък, който може да бъде решен от малките детайли. Един от тях нищо чудно да се окаже представянето на Икер Касияс и Виктор Валдес. "Ел Класико" наближава, а ръкавицата е хвърлена, или в случая – ръкавиците са сложени.

ИКЕР КАСИЯС
ВИКТОР ВАЛДЕС
Роден на 20 май 1981 г.
Ръст: 185 см
Тегло: 79 кг
За Реал (Мадрид) - 434 мача
За Испания - 127 мача
Роден на 14 януари 1982 г.
Ръст: 183 см
Тегло: 78 кг
За Барселона - 310 мача
За Испания - 7 мача
УСП
ЕХИ
Шампион на Испания: 4 пъти
Купа на Краля: 1 път
Суперкупа на Испания: 3 пъти
Шампионска лига: 2 пъти
Суперкупа на УЕФА: 1 път
Междуконтинентална купа: 1 път
Световен шампион: 1 път
Европейски шампион: 1 път
Шампион на Испания: 5 пъти
Купа на Краля: 1 път
Суперкупа на Испания: 5 пъти
Шампионска лига: 3 пъти
Суперкупа на Европа: 2 пъти
Световно клубно първенство: 1 път
Световен шампион: 1 път
ПРЕЗ ТОЗИ СЕЗОН В
 ПРИМЕРА ДИВИСИОН
14 мача – няма пропусната минута
10 получени гола
7 мача без допуснат гол
3 мача с получен повече от един гол (2 гола)
15 мача – няма пропусната минута
* Барселона има един мач повече от Реал (Мадрид)
7 получени гола
11 мача без допуснат гол
3 мача с получен повече от един гол (2 гола)
1-11_1.jpg 1_12.jpg