Голямото дерби на Испания между колосите Реал (Мадрид) и Барселона винаги е предизвиквало големи емоции. Преди 163-ото издание на “Ел Класико” в рамките на Примера дивисион ще си припомним най-впечатляващите сблъсъци между вечните съперници в последните 20 години. Предстоящият спектакъл е на стадион "Сантиаго Бернабеу" от 23 часа българско време в събота.

8 януари 1994 година
Барселона – Реал (Мадрид) 5:0

Двубоят на “Камп Ноу” се превръща в голямо шоу на легендарния бразилец Ромарио. Нападателят почти сам сразява “кралския клуб” с отбелязването на три попадения в мача. Водените от Йохан Кройф каталунци диктуват събитията на терена, а Роналд Куман и жокерът Иван Иглесиас също записват имената си в листата на голмайсторите и допринесат за успеха.



7 януари 1995 година
Реал (Мадрид) – Барселона 5:0

Почти на същата дата година по-късно “белият балет” взима срещу каталунците подобаващ реванш. “Кралският клуб” също спечели с 5:0, като и в тази среща имаше хеттрик, реализиран от чилийския нападател Иван Саморано. Останалите две попадения вкарват Луис Енрике и Амависка. Легендадата на българския футбол Христо Стоичков също оставя следа в това издание на “Ел Класико” с получаването на директен червен картон. Камата контузва тежко Кике Санчес Флорес, който до миналия сезон беше треньор на Атлетико (Мадрид), а след това пое Ал Ахли от Обединените арабски емирства. Любопитното е, че това е първият мач на Стоичков срещу Реал като носител на "Златната топка".



1 ноември 1997 година
Реал (Мадрид) – Барселона 2:3

След страхотния старт на сезон 1997/98 водената от Луис ван Гаал Барса печели с 3:2 насред “Сантяго Бернабеу” в среща от 9-ия кръг и дръпва на върха в класирането със 7 точки пред Реал (Мадрид). Мачът е изключително оспорван, като “кралският клуб” на два пъти успява да навакса изостване в резултата, но в крайна сметка Джиовани носи победата на “блаугранас”. Преди това за Барса точни са Ривалдо и Луис Енрике, а за “белия балет” Раул и Давор Шукер.



10 април 2005 година
Реал (Мадрид) – Барселона 4:2

Преди 30-ия кръг на сезон 2004/05 на върха в Примера дивисион е Барселона с 9 точки преднина пред вечния враг. Реал (Мадрид) иска да запази шансовете си за титлата и още с първия съдийски сигнал натиска газта и тръгва в атака. Само след 7 минути игра Зинедин Зидан с глава открива резултата, а малко по-късно бразилският нападател Роналдо удвоява преднината на домакините. Самиел Ето’о намалява до 2:1, но още преди почивката Раул възстановява аванса на Реал от два гола – 3:1. След гола на Майкъл Оуен за 4:1 нещата в дербито са предрешени, но с феноменално изпълнение на фаул Роналдиньо оформя крайното 4:2.



4 май 2008 година
Реал (Мадрид) – Барселона 4:1

Кошмарна майска вечер за Барселона. Каталунците трябва да играят за своята чест и слава срещу осигурилия си вече титлата Реал (Мадрид), но допускат разгромно поражение. Още преди почивката Раул и Ариен Робен дават комфортна преднина от 2:0 за домакините, а през втората част Гонсало Игуаин и Рууд ван Нистелрой довеждат нещата до 4:0. Три минути преди последния съдийски сигнал Тиери Анри бележи почетния гол за Барса и оформя крайното 4:1. Още един негативен момент за Барса е вторият жълт и съответно червен картон на Шави в последната минута заради неспирни протести срещу съдийско решение.



2 май 2009 година
Реал (Мадрид) – Барселона 2:6

Домакините започват много добре мача и след първия четвърт час водят с 1:0 след гол на Гонсало Игуаин. Гостите обаче не се впечатляват много от това и отговарят още прреди почивката с попадения на Тиери Анри, Карлес Пуйол и Лионел Меси за 1:3. След почивката Серхио Рамос с глава вкарва за водения от Хуанде Рамос Реал (Мадрид) и намалява на 2:3. Тиери Анри обаче с втория си гол в мача за 2:4 срива надеждите на “белия балет” за нещо повече в мача. Отново Меси и Жерар Пике пък довършват окончателно “кралския клуб” и оформят крайното 2:6.



29 ноември 2010 година
Барселона – Реал (Мадрид) 5:0

Загуба с 0:5 на “Камп Ноу” от миналия сезон все още е пресен спомен за играчите на Реал (Мадрид). Барса разпилява възпитаниците на Жозе Моуриньо и напълно заслужено прибира трите точки след изнесения футболен урок. Шави и Педро вкарват рано за 2:0, а след почивката две попадения на Давид Вия слагат точка на спора. Влезлият като резерва Хефрен оформя крайното 5:0, а Серхио Рамос напуска терена преждевременно заради червен картон.