Аякс загуби у дома от Реал (Мадрид) с класиката 0:3 в среща от последния шести кръг на Група „D” и отпадна от Шампионската лига, но ще продължи да се състезава напролет в турнира Лига Европа.

Наставникът на гостите Жозе Моуриньо реши да даде почивка на голяма част от звезите си с оглед на предстоящия сблъсък с Барселона в Примера дивисион, но и резервите на „кралския клуб” се представиха отлично. Така „белият балет” записа шести пореден успех и стана единственият отбор, завършил груповата фаза на Шампионската лига без загубена точка.

Мачът на „Амстердам Арена” започна с домакински натиск, но в 14-ата минута той бе прекършен, след като Хосе Кайехон получи пас зад защитата на Аякс и огорчи вратаря Вермеер за 0:1. Това обаче не стресна холандския шампион, който в 33-ата минута стигна до гол, след като при изстрел на Грегъри ван дер Вил вратарят на Адан не се намеси добре и Николас Лодейро довкара топката в мрежата. Попадението обаче бе отменено заради съмнителна засада. Две минути по-късно Аякс вкара нов гол след удар на Анита, но попадението отново не бе зачетено, защото топката срещна тялото на Сюлеймани, който според съдиите отново е бил в засада, като и тук останаха сериозни съмнения за това решение. Увлечени в атака домакините допуснаха нова грешка в отбрана и в 41-ата минута Бензема с дълъг пас изведе Гонсало Игуаин, който с удар в обратния ъгъл покачи на 0:2. След почивката домакините продължиха да атакуват в търсене поне на почетен гол, но в даденото от съдията продължение Реал окончателно уби надеждите на холандците, след като с втория си гол в мача Кайехон оформи крайното 0:3.

Така Реал продължава на 1/8 финал като победител с Група “D” с пълен актив от 18 точки, докато Аякс остана трети с 8 точки и ще участва в Лига Европа напролет. Второто място остана за Лион, който след разгромната си победа със 7:1 при гостуването на Динамо в Загреб също събра 8 точки и заради по-добрата си голова се класира за 1/8-финалите.

аякс_1.jpgАякс – Реал (Мадрид) 0:3реал_1.jpg
0:1 Хосе Кайехон (14), 0:2 Гонсало Игуаин (41), 0:3 Хосе Кайехон (90+2)

  Амстердам, “Амстердам Арена”
Съдия: Мануел де Соуса (Португалия)

Аякс: 1.Вермеер, 4.Вертонген , 2.Ван дер Вил, 5.Анита, 17.Блинд, 16.Янсен (76 – 39.Клаасен), 18.Лодейро (74 – 19.Буликин), 6.Енох, 8.Ериксен, 7.Сюлеймани, 11.Ебесилио

Реал (Мадрид): 13.Адан, 18.Албиол, 17.Арбелоа (67 – 23.Педро Мендеш), 15.Фабио Коентрао, 19.Варан, 8.Кака, 5.Шахин, 11.Гранеро (59 – 14.Шаби Алонсо), 21.Хосе Кайехон, 9.Бензема (54 – 16.Алтънтоп), 20.Игуаин