Спортинг (Лисабон) победи у дома Цюрих с 2:0 и спечели Група “D” от турнира Лига Европа, като по този начин се класира за 1/16-финалната фаза на надпреварата. Българският национал Валери Божинов игра цял мач и вкара втория гол за успеха на „лисабонските лъвове”, а това се оказа и историческо първо попадение на нападателя в евротурнирите.

Мачът в португалската столица премина под диктовката на домакините от Спортинг, които упражниха натиск още от самото начало и материализираха превъзходството си в 15-ата минута, когато холандският нападател Рики Ван Волфсвинкел се разписа за 1:0. До края на полувремето португалският гранд продължи да държи инициативата, но така и не успя да увеличи преднината си. Това се случи след почивката в 58-ата минута, когато българският национал Валери Божинов се разписа и покачи резултата на 2:0 с историческия си първи гол в евротурнирите. След гола „лисабонските орли” намалиха темпото и спокойно доиграха мача. С успеха си те събраха актив от 12 точки и са недостижими на върха в групата, докато Цюрих остана на последна позиция с 2 пункта и без шансове за класиране в следващата фаза.

В другия мач от групата Васлуй и Лацио предложиха изключително равностойна битка с малко голови положения на румънска земя и в крайна сметка след 0:0 поделиха точките. Българският защитник Живко Миланов започна като титуляр за румънския тим и остана на терена през всичките 90 минути. След ремито Васлуй събра 6 точки и излезе на второ място заради по-добрия баланс от директните си сблъсъци с Лацио, който също има 6 пункта. Първият им мач в Рим през септември завърши 2:2. Така Васлуй може да се класира в следващия етап при победа в последния кръг като гост на изгубилия вече шансове Цюрих. Шансовете на Лацио пък минават през домакински успех или реми със Спортинг (Лисабон) и издънка на Васлуй на швейцарска земя.

ГРУПА “D”
1.jpgСпортинг (Лисабон) – Цюрих 2:01_7.jpg
1:0 Рики Ван Волфсвинкел (15), 2:0 Валери Божинов (58)

  Лисабон, “Жозе Алваладе”
Съдия: Петер Расмусен (Дания)

1_9.jpgВаслуй – Лацио 0:01_8.jpg

  Пятра Нямц, “Чехлаул”
Съдия: Милорад Мажич (Сърбия)




szólj hozzá: Sporting Lisbon - Zurich 2:0