Вратарят на българския национален отбор Николай Михайлов не допусна гол и бе с основен принос за домакинския успех на Твенте срещу Фулъм с 1:0 в среща от петия кръг на Група “K” в Лига Европа. С тази победа тимът от Енсхеде, който се бе класирал преди това за 1/16-финалите на турнира, спечели окончателно и групата си.

През целия мач на „Гролш Весте” домакините диктуваха събитията на терена, но стигнаха до успеха едва в края. През първата част австралийският страж на Фулъм Марк Шварцър се намеси решително след опасни удари на Фер, Насер Чадли и Люк Де Йонг. В същото време Николай Михайлов нямаше почти никаква работа, като единствено в 35-ата минута пресрещна Анди Джонсън и не му позволи да го изненада. След почивката Твенте продължи да държи инициативата, но трудно създаваше голови положения. В 65-ата минута пък пред Фулъм се откри чудесна възможност да поведе в резултата, но Джонсън стреля покрай вратата, пазена от Михайлов. Минута преди края австрийският национал Марк Янко остана непокрит и засече центриране отдясно за крайното 1:0. В добавеното време на мача пък Анди Джонсън си изпроси втори жълт и червен картон и остави отбора си с човек по-малко. С победата си Твенте събра 13 точки и е непоклатим от първото място в групата, докато Фулъм остава на втора позиция със 7 пункта и трябва да победи Одензе в последния кръг, ако иска да продължи към 1/16-финалите.

В другия мач от групата Одензе падна у дома от Висла (Краков) с 1:2. На резервната скамейка на гостите остана българският нападател Цветан Генков. Неговите съотборници на терена обаче се представиха блестящо и набързо поведоха с 2 гола, след като точни бяха Давид Битон в 20-ата минута и Патрик Малецки в 28-ата минута. Силите на домакините стигнаха само за почетен гол, дело на Расмус Фалк в 51-ата минута. След победата си Висла събра 6 точки и е на трето място с шансове да продължи напред, докато Одензе е последен с 3 пункта.

В последния кръг Висла приема Твенте и ще се класира само при победа и загуба на Фулъм като домакин от Одензе в другия мач. При всякакъв друг сценарий полският тим ще отпадне от надпреварата.

ГРУПА “K”
odenze.jpg Одензе – Висла (Краков) 1:2logo_wisla.jpg
0:1 Давид Битон (20), 0:2 Патрик Малецки (28), 1:2 Расмус Фалк (51)

 Одензе, “ТРЕ-ФОР Парк”
Съдия: Лоран Дюамел (Франция)


твенте_1.jpg Твенте – Фулъм 1:0ful.jpg
  1:0 Марк Янко (89)

Енсхеде, “Де Гролш Весте”
Съдия: Марио Страхоня (Хърватия)