Етър победи с 2:0 Нефтохимик пред около 200 зрители на стадион "Ивайло" и се класира на 1/8-финалите за Купата на България. Попаденията за "виолетовите" вкараха Мартин Сечков в 39-ата минута и Мартин Станкев в 66-ата. Така селекцията на Георги Тодоров успя да бие "шейховете" от третия опит и да зарадва верните си привърженици, дошли на стадион "Ивайло" да подкрепят любимците си в работния ден.

По-рано тази есен Етър и Нефтохимик играха и два мача за първенството на Източната "Б" група. "Шейховете" биха с 1:0 в 1-ия кръг, а на 5 ноември срещата на стадион "Ивайло" завърши 0:0.

Треньорът на Нефтохимик Ангел Стойков не можа да използва за днешното тежко гостуване звездата си Стойко Сакалиев, който е контузен.

"Виолетовите" започнаха по-активно мача. В началните минути капитанът Борислав Георгиев и Александър Младенов пробваха мерника си, но неуспешно. В 13-ата синът на Стойчо Младенов пусна извеждащо подаване към Радослав Анев, който стреля високо над вратата на гостите.

В 23-ата минута Мартин Райнов засече отблизо с глава центрираната топка, но тя се отби в тялото на бранител. Малко след това и Александър Младенов би с глава, но стражът на Нефтохимик Георги Христов сигурно улови. В 39-ата минута обаче му се наложи да вади топката от мрежата си. След изпълнение на корнер най-съобразителен в наказателното поле на "шейховете" се оказа Мартин Сечков, който се извиси над всички и с глава реализира за 1:0.

Малко преди почивката гостите от Бургас пропуснаха да изравнят. Милен Христов беше изведен зад гърба на отбраната на Етър, но ударът му с десния крак бе спасен от Радослав Рашков, който пази в днешния мач при отсъствието на контузения титуляр Цветомир Цанков.

През второто полувреме темпото на игра значително спадна и странно защо футболистите на Нефтохимик не преследваха така упорито попадението във вратата на домакините. От своя страна Етър успя да удвои преднината си в 66-ата минута. Тогава появилият се на смяна секунди по-рано Велислав Илиев изведе от дълбочина Мартин Станкев, който с удар от въздуха направи 2:0.

Любопитното беше, че именно на Станкев почти през целия мач крещеше треньорът Георги Тодоров. Спецът явно не беше доволен от някои отигравания на футболиста си, който в крайна сметка запуши устата на наставника си, вкарвайки това важно попадение.

В 74-ата минута резервата Велислав Илиев стреля силно, но топката попадна право в ръцете на Георги Христов. В 87-ата пък стражът на Нефтохимик трябваше да се намесва отново, този път след шут от дистанция на Станкев. В края на мача Георги Калоянов опита късмета си от фаул, но Рашков внимаваше и спаси, което не промени преднината на Етър - 2:0, която прати "виолетовите" на 1/8-финалите. Жребият е утре от 11:30 часа.

ЕТЪР - НЕФТОХИМИК 2:0
1:0 Мартин Сечков (39), 2:0 Мартин Станкев (66)

ЕТЪР: Радослав Рашков, Джихат Кямил, Ивайло Русев, Мартин Сечков, Александър Томаш, Борислав Георгиев (73-Явор Генчев), Радослав Анев, Мартин Райнов, Мартин Станкев, Александър Младенов (40-Патрик Самба), Светослав Караиванов (65-Велислав Илиев)

НЕФТОХИМИК: Георги Христов, Николай Костов, Цветан Канелов, Диан Лефтеров, Георги Калоянов, Марин Ценов, Милен Христов (67-Петър Колев), Антон Иванов (55-Цветомир Матев), Йордан Йорданов, Иван Стоев (62-Стамен Ангелов), Росен Благоев

Велико Търново, стадион "Ивайло"
Съдия: Атанас Димитров