Носителят на Купата на България ЦСКА се класира за 1/8-финалите. “Червените” победиха с минималното 1:0 Славия на стадиона в Овча купел. Единственото попадение в 1/16-финалния сблъсък реализира Жуниор Мораес в 19-ата минута. Жребият за осминафиналите ще се тегли в петък (25 ноември). “Червените” си върнаха на Славия за загубата в “А” група през октомври. Тогава ЦСКА падна насред “Българска армия” с 1:2, като това е единственото поражение на тима до момента през сезона. Двата отбора играха един срещу друг и на финала за Купата на България през пролетта, когато ЦСКА взе трофея след победа с 1:0.

Тренорът на Славия Мартин Кушев заложи на традиционната защита – Радослав Димитров, Даниел Златков с Живко Желев в средата и Ели Маркес. В средата на терена действаха Йордан Юруков заедно с Филип Филипов, по крилата Галин Иванов и Жуниньо. В атака започнаха Николай Божов, а зад него Илия Илиев.

Димитър Пенев и Драголюб Симонович заложиха на променен състав заради контузени и наказани футболисти. На вратата в отсъствието на наказания Райс Мболи игра Благой Макенджиев. В защита действаха Иван Бандаловски, Пламен Крачунов и Адемар, отляво – Румен Трифонов. Костадин Стоянов остана резерва, тъй като беше застрашен от получаване на жълт картон, което ще го извади от дербито с Лудогорец. До Тодор Янчев в средата на терена стартира Петър Стоянов, който замени наказания Галчев. В нападение Жуниор Мораес и Спас Делев си партнираха, а звездата Янис Зику остана резерва. По крилата започнаха Грегъри Нелсън и Антон Карачанаков.

През първата част и двата отбора играха слабо, не създадоха почти никакви голови положения и действаха на бавно темпо. Домакините бяха една идея по-активни в първите двайсетина минути, но с нищо не застрашиха вратата на Макенджиев. В първите минути Румен Трифонов се затрудняваше с атаките на Галин Иванов. Новата централна двойка защитници на ЦСКА Адемар и Пламен Крачунов показаха синхрон и се справиха с центриранията. В 19-ата минута централният бранител на Славия Даниел Златков сгреши при изнасянето на топката, спъна се в нея и я подари на Жуниор Мораес. Бразилецът влезе в наказателното поле и с удар по земя откри резултата в полза на “червените”. Именно Златков и Живко Желев бяха най-слабото звено при “белите”. Желев направи много фаулове и едва спираше атаките на Жуниор Мораес и Спас Делев. И след попадението Славия владееше повече топката, но не стигаше до опасни атаки.

Жуниньо направи няколко атаки по лявото крило и създаде работа на Бандаловски, но не беше подкрепян от двамата нападатели Божов и Радослав Димитров. В 43-ата минута именно Жуниньо мина през няколко защитници на ЦСКА, стреля от границата на наказателното поле, но над вратата. През първата част Нелсън и Антон Карачанаков бяха длъжници за “армейците”, особено младокът, който трудно се справяше срещу Ели Маркес.

И второто полувреме премина в слабо темпо и малко голови опасности. В 57-ата минута на мястото на игралия слабо за ЦСКА през първото полувреме Карачанаков влезе Александър Якимов. Минута след това Тодор Янчев пропусна удобно положение, след като излезе сам срещу стража на Славия, но прехвърли и вратата. Това беше и единствената опасна ситуация за “армейците” през втората част. След 70-ата минута домакините заиграха още по-настоятелно и създадоха проблеми за защитата на ЦСКА. Живко Желев стреля от пряк свободен удар в 71-ата минута, но Макенджиев изби. Треньорът на Славия Мартин Кушев вкара още един нападател в лицето на Радослав Василев, който раздвижи играта. Димитър Пенев отговори с вкарването на Янис Зику на мястото на Грегъри Нелсън. Спас Делев обаче продължи да бъде безидеен и изолиран от атаките на “армейците”. Нисичкият голмайстор през целия мач не създаде нито една опасност за защитата на домакините.

В последните десетина минути Кушев хвърли всичко в атака и пусна на терена Даниел Пеев и Павле Попара. ЦСКА почти не поглеждаше към вратата на Емил Петров, Жуниор Мораес, Делев и Зику останаха самотници в предни позиции. До края на двубоя Славия опита хаотични атаки, но при нито една не застраши Макенджиев. В 90-ата минута Спас Делев успя да се измъкне от засадата, центрира в наказателното поле, но Жуниор Мораес не игра с топката. В третата минута от добавеното време Живко Желев имаше последен шанс, но с глава стреля право в ръцете на Благой Макенджиев./БЛИЦ

Двубоят по минути тук

СЛАВИЯ - ЦСКА 0:1
0:1 Жуниор Мораес (19)
logo_Slavia.jpg 
Славия:
12.Емил Петров, 20.Радослав Димитров, 19.Живко Желев, 6.Даниел Златков, 28.Ели Маркес, 33.Галин Иванов (82 - Павле Попара), 83.Йордан Юруков (82 - Даниел Пеев), 18.Филип Филипов, 44.Жуниньо, 7.Илия Илиев (66 - Радослав Василев), 17.Николай Божов
Резерви: 1.Стефано Кунчев, 11.Радослав Василев, 25.Диян Молдованов, 8.Атанас Борносузов, 10.Павле Попара, 2.Том


cska_logo.JPG 
ЦСКА:
88.Благой Макенджиев, 11.Иван Бандаловски, 66.Пламен Крачунов, 3.Адемар, 8. Румен Трифонов, 5.Тодор Янчев, 22.Петър Стоянов, 20.Антон Карачанаков (57 - Александър Якимов), 29.Грегъри Нелсън (72 - Янис Зику), 7.Спас Делев, 10.Жуниор Мораес (90+1 - Станислав Костов)
Резерви: 1.Здравко Чавдаров, 6.Костадин Стоянов, 14.Станислав Костов, 15.Станко Йовчев, 16.Александър Якимов, 25.Ангел Грънчов, 27.Янис Зику


Стадион:
 "Славия"
Съдия: Георги Кабаков
Жълти картони: Жуниньо, Даниел Златков, Илия Илиев (Славия); Иван Бандаловски, Тодор Янчев, Пламен Крачунов (ЦСКА)