ЦСКА победи Литекс с 2:0 в дербито на 14-ия кръг на “А” група. Двубоят се игра на Градския стадион в Ловеч, на който агитката на гостите от София беше многократно повече от феновете на домакините. Влезлият като резерва Грегъри Нелсън отбеляза за 1:0 в 54-ата минута, а Зику оформи крайното 2:0 в 77-ата. Това е 13-и гол за румънеца в 14 кръга в шампионата. Главният съдия Ивайло Стоянов изгони в 59-ата минута Том от Литекс и Райс Мболи от ЦСКА заради меле на терена. Реферът показа още 8 жълти картона в нервен и изпълнен с единоборства двубой. След победата “червените” отново се изравниха на върха с лидера Лудогорец с по 35 точки. Литекс остава на 6-о място с 25 точки, но и мач по-малко. В последния есенен кръг ЦСКА посреща на "Българска армия" именно тима от Разград в дерби, което ще определи зимния първенец в "А" група.

ЦСКА постигна първа победа срещу “оранжевите” в Литекс след пауза от 5 години. За последно “червените” спечелиха край Покрития мост през есента на 2006-а с гол на Тиаго Силва. Днешните попадения на Нелсън и Зику са първи за ЦСКА в Ловеч от 4 години, след като за последно на Градския стадион се бе разписал Георги Чиликов през 2007-а.

Треньорският щаб на ЦСКА Димитър Пенев и Драголюб Симонович заложи на интересен стартов състав. В защита Иван Бандаловски започна отдясно, Крачунов и Костадин Стоянов в центъра и Румен Трифонов отляво. Любопитно беше наличието на трима дефанзивни халфове в центъра на терена. Едновременно излязоха Тодор Янчев, Борис Галчев и Петър Стоянов. Единствените трима офанзивни футболисти в стартовата единадесеторка бяха Спас Делев, Платини и Янис Зику.

Атанас Джамбазки заложи на най-доброто, с което разполагаше. Треньорът на Литекс не можеше да използва контузените Николай Бодуров, Небойша Йеленкович, Георги Миланов. Сандриньо и Момчил Цветанов останаха резерви. В защита стартираха Илия Миланов, Пламен Николов с Итуа в центъра, а отляво - Петър Занев. В центъра на полузащитата си партнираха Александър Цветков и Максим Жос, отдясно Том, а отляво Тиаго Мирасема. Атаката на ловчанлии водеше Светльо Тодоров, а зад му помагаше Христо Янев.

През първото полувреме и двата отбора не създадоха почти нито едно чисто голово положение. Футболистите влязоха в остри единоборства още от първите секунди. В 4-ата минута Христо Янев изпълни перфектно пряк свободен удар, но Райс Мболи извади топката, която отиваше към сглобката на вратата. Последваха много грешки в центъра на терена от страна и на двата тима. Интересна беше позицията на Борис Галчев в състава на ЦСКА, който играеше пред Тодор Янчев и Петър Стоянов. Това не доведе кой знае каква идея в играта на “червените”, тъй като Галчев не успя да се справи на тази позиция. Халфът направи много фаулове и донякъде отнемаше организаторските функции на Платини и Спас Делев, които през първата част не играха на ниво. Най-опасен от домакините беше Тиаго Мирасема, който атакуваше отляво, но Бандаловски се справяше добре. Защитата на ЦСКА отново показа колебание. Костадин Стоянов направи поредица от грешки и в този мач и беше с основна вина за повечето опасни положения пред вратата на гостите. Отбраната на домакините от Ловеч също действаше колебливо, Бернар Итуа и Пламен Николов едва спираха индивидуалните рейдове на Зику и Платини. В 37-ата минута Зику получи хубав пас от Галчев, завъртя се и стреля, но Пламен Николов спря топката с тялото си.

На полувремето Грегъри Нелсън смени Мишел Платини в ЦСКА, а Илия Миланов отстъпи мястото си на Страхил Попов. В 46-ата минута главният съдия Ивайло Стоянов прекрати временно двубоя заради агитката на гостите от София. "Червените" фенове обсипаха терена с димки, факли, бомбички, а една ракета попадан в наказателното поле на вратаря на Литекс. След 3-4 минути реферът поднови играта. В 50-ата минута Мирасема нахлу опасно отляво, центрира в наказателното поле, където Костадин Стоянов сгреши и подари топката на Том, но той би в тялото на Мболи. В 54-ата минута ЦСКА откри резултата след попадение на Грегъри Нелсън. След рикошет в наказателното поле на Литекс Итуа и вратарят Виничиус не се разбраха, Зику се провря между тях и от аутлинията центрира топката пред голлинията, където Нелсън с глава направи 1:0.

В 59-ата минута футболистите се спречкаха на терена и последва поредица жълти и червени картони от страна на съдията Ивайло Стоянов. Том и Румен Трифонов доближиха главите си, след което бразилецът с ръка избута играча на ЦСКА. Реферът изгони Том, но вратарят на “червените” Райс Мболи притича и скочи на бой първо на Том, а след това и на Мирасема. Ивайло Стоянов показа червен картон и на вратаря. В мелето с жълти картона бяха декорирани още трима футболисти. На вратата на гостите от София застана Благой Макенджиев, който влезе на мястото на Пламен Крачунов.

В 71-ата минута Литекс можеше да изравни, но Светослав Тодоров с глава нацели горната греда след центриране отдясно на Страхил Попов. След пропуска ЦСКА реши мача в своя полза с втори гол. В 77-ата минута Янис Зику реализира с майсторско прехвърляне на вратаря Виничиус Баривиейра. Румънецът първо подаде на Спас Делев, но той беше спрян от двама играчи на Литекс. След удара му топката попадна в Зику, който без проблеми направи 2:0. След попадението Литекс имаше още един сериозен шанс за гол. Христо Янев от десетина метра стреля мощно, но топката срещна тялото на Светльо Тодоров, който беше застанал близо до голлинията. До края на двубоя домакините се отпуснаха и не направиха нищо интересно.

Двубоят по минути тук

ЛИТЕКС - ЦСКА 0:2
0:1 Грегъри Нелсън (54), 0:2 Янис Зику (77)

lit.jpgЛитекс: 31.Виничиус Баривиера, 18.Илия Миланов (46 - Страхил Попов), 22.Пламен Николов, 5.Бернар Итуа, 3.Петър Занев, 6.Максим Жос (69 - Момчил Цветанов), 21.Александър Цветков, 11.Тиаго Мирасема, 8.Том, 7.Христо Янев (82 - Сандриньо), 9.Светослав Тодоров
Резерви: 30.Евгени Александров, 10.Сандриньо, 12.Селио Кодо, 14.Деян Джерманович, 15.Роберт Флорес, 16.Страхил Попов, 27.Момчил Цветанов

cska_logo.JPG
ЦСКА:
92. Райс Мболи, 11.Иван Бандаловски, 6.Костадин Стоянов, 66.Пламен Крачунов (64 - Благой Макенджиев), 8.Румен Трифонов, 5.Тодор Янчев, 18.Борис Галчев, 22.Петър Стоянов, 7.Спас Делев, 9.Мишел Платини (46 - Грегъри Нелсън), 27.Янис Зику (90+2 - Александър Якимов)
Резерви: 88.Благой Макенджиев, 3.Адемар, 14.Станислав Костов, 15.Станко Йовчев, 16.Александър Якимов, 25.Ангел Гръчнов, 29.Грегъри Нелсън



Градски стадион в Ловеч
Съдия: Ивайло Стоянов
Жълти картони: Светослав Тодоров, Тиаго Мирасема, Христо Янев, Петър Занев (Литекс); Пламен Крачунов, Румен Трифонов, Спас Делев, Борис Галчев (ЦСКА)
Червени картони: Том (59-Литекс); Райс Мболи (ЦСКА-59)