Олимпийският шампион по вдигане на тежести Ляо Хуй от Китай бе наказан за три години заради употреба на допинг. Азиатецът няма да може да участва в състезания до 30 септември 2014.
 
Според китайското национално радио Ляо Хуй се е провалил на допинг тест на световното първенство в Антлия през 2010 г., когато постави два световни рекорд.

"Новината е шокираща не само за Китай, но и за спортната общественост в света. Хуй никога не е попадал даже и в графата "съмнения". Той често е бил сочен за пример, защото постиженията му не са подлежали на съмнение. Сега обаче излизат стряскащи факти. Ляо Хуй е премазан и сплескан от случилото се", добавя китайското национално радио, което не съобщава повече подробности за скандала.
 
Рекордите на Ляо Хуй ще бъдат изтрити от топ постиженията във вдигането на тежести, а щангистът няма да може да участва на олимпийските игри в Лондон през 2012 г.
 
Ляо Хуй спечели олимпийската титла в Пекин през 2008 г. в категория до 69 кг. Тогава китайските тежкоатлети спечелиха 8 златни медала./БЛИЦ
 
Liao_Hui.jpg