"Левски" победи с 2:1 като гост Берое в мач от 13-ия кръг на "А" група, който беше дебют за новия треньор на "сините" Николай Костов. И двете попадения във вратата на Ивайло Иванов реализира Христо Йовов. Така Бижутера наказа Берое в четвърти пореден шампионатен двубой. Почетното попадение за домакините вкара Владислав Златинов в края.

Бижутера откри резултата в 32-ата минута, а в 61-ата удвои преднината на гостите. Успехът изкачи "Левски" поне временно на 3-ото място в класирането на "А" група. "Сините" събраха актив от 27 точки, изпреварвайки Черноморец. "Акулите" от Бургас имат 26, а по-късно тази вечер приемат Лудогорец (Разград).

Срещата под Аязмото един до друг изгледаха Тодор Батков и Георги Иванов. Собственикът на клуба заедно със спортния директор и Константин Баждеков бяха заели места в ложата на стадион "Берое". 

Новият треньор на "Левски" Николай Костов изпълни обещанието си и смени схемата на игра още в първия си мач начело на отбора. Спецът заложи на постройката 4-1-4-1, като пред четворката бранители действаше Сержиньо Грийн. Холандецът беше единственият опорен халф на "сините" в двубоя с Берое. В центъра на терена бяха Владимир Гаджев и Христо Йовов, на върха на атаката Иван Цветков, а зад него - Даниел Младенов и Дарко Тасевски. Костов предпочете Цветков, вместо Сьорд Арс, който в миналия кръг се превърна в герой за "сините", след като вкара 2 гола за 2 минути и донесе обрата с 3:2 над Локомотив (Пловдив).

При гостуването на Берое Цветков не впечатли с кой знае какво, а на висота се представиха Йовов и Младенов. Именно последният асистира и за двете попадения на Бижутера.

Определено "Левски" игра доста по-агресивно от съперника си и заслужено се поздрави с крайния успех. Към 75-ата минута пък недоволни фенове на Берое започнаха да напускат стадиона, което много рядко може да се случи под Аязмото.

Избраниците на Николай Костов започнаха по-активно двубоя. "Сините" трайно владееха топката, но трудно достигаха до положения пред Ивайло Иванов.

В 14-ата минута домакините претендираха за дузпа за игра с ръка на бившия си защитник Иво Иванов в наказателното поле на "Левски". От телевизионните повторения обаче ясно се видя, че топката срещна коляното на бранителя и съдията Станислав Тодоров правилно не посочи бялата точка. Последваха удари от дистанция на Гаджев и Йовов, които обаче не затрудниха Ивайло Иванов.

В 24-ата правилно не беше зачетен гол на "Левски". Гаджев подаде към Старокин, той центрира към Цветков, който вкара с глава, но нападателят беше в положение на засада.

Натискът на "сините" се засили и попадението във вратата на Берое не закъсня. В 32-ата минута Христо Йовов откри резултата. Даниел Младенов отне топката пред наказателното поле на домакините, след като бранителите Владислав Ямуков и Владимир Зафиров действаха крайно неразчетено, крилото нахлу в пеналта и подаде към непокрития Йовов. Бижутера имаше време да си спре топката и с десния крак да я изпрати неспасяемо под горната греда - 0:1.

В началото на второто полувреме Илиан Илиев предприе първа смяна. В игра се появи Георги Божанов, който значително освежи атаката на домакините. Футболистите на Берое се опитаха бързо да върнат попадението, но въпреки по-агресивната си игра в центъра на терена, отбраната на "Левски" не се пропукваше.

Известно време липсваха опасностите и пред двете врати, като Пламен Илиев и Ивайло Иванов скучаеха. Така се стигна до 61-ата минута, когато Йовов отново попадна в прегръдките на съотборниците си. "Сините" организираха продължителна атака, Грийн подаде на Гаджев по дясното крило, халфът центрира в пеналта, където Джаферович не успя да изчисти добре с глава, топката попадна в Младенов, който пусна към връхлитащия Йовов и той се разписа от непосредствена близост, удвоявайки преднината на "Левски" - 0:2.

Домакините се втурнаха в атака, но до края стигнаха само до почетно попадение. Вкара го Владислав Златинов в 89-ата минута. Бившият нападател на ЦСКА беше най-съобразителен в наказателното поле на "сините" след центриране от корнер и от близко разстояние опъна мрежата на безпомощния в ситуацията Пламен Илиев.

В 81-ата минута пък домакините за втори път в мача изразиха претенции за дузпа. Този път Владислав Златинов се строполи в наказателното поле на "сините" след съприкосновение с Иво Иванов малко преди да стреля. Съдията Станислав Тодоров не посочи бялата точка, а и не даде жълт картон на нападателя за симулация.

За Берое това беше девета загуба от началото на сезона. Тимът от Стара Загора остана с актив от 10 точки на едно от последните места в класирането.

В днешната среща "Левски" продължи традицията да побеждава под Аязмото. Вече 19 години "сините" не познават вкуса на поражението в Стара Загора. Последният успех на Берое срещу "Левски" датира от 1992 година - 2:1. 

Мачът по минути - ТУК

БЕРОЕ - "ЛЕВСКИ" 1:2
0:1 Христо Йовов (32), 0:2 Христо Йовов (61), 1:2 Владислав Златинов (89)
ber.jpg
БЕРОЕ: 99.Ивайло Иванов, 27.Владислав Ямуков, 3.Владимир Зафиров, 5.Ваня Джаферович, 28.Веселин Пенев, 16.Стефан Велев, 7.Слави Жеков (76-21.Славен Станкович), 18.Петър Костадинов (46-77.Георги Божанов), 88.Петър Димитров (55-11.Атанас Чипилов), 9.Рангел Абушев, 19.Владислав Златинов
Резерви: 1.Мартин Теменлиев, 2.Здравко Илиев, 77.Георги Божанов, 44.Виктор Софрониев, 21.Славен Станкович, 71.Милен Танев, 11.Атанас Чипилов, 14.Евгени Йорданов
Треньор: Илиан Илиев

Levski_.jpg
"ЛЕВСКИ":
23.Пламен Илиев, 2.Дъстли Мулдер, 5.Иво Иванов, 55.Йордан Милиев, 6.Орлин Старокин (84-14.Марко Видович), 3.Сержиньо Грийн, 45.Владимир Гаджев, 22.Дарко Тасевски, 10.Христо Йовов, 17.Даниел Младенов (79-21.Тодор Христов), 19.Иван Цветков (85-7.Даниел Димов)
Резерви: 24.Божидар Митрев, 20.Александър Башлиев, 33.Ларс Рисп, 14.Марко Видович, 21.Тодор Христов, 7.Даниел Димов, 9.Сьорд Арс
Треньор: Николай Костов

Стара Загора, стадион "Берое"
Съдия: Станислав Тодоров
Жълти картони: Веселин Пенев, Петър Димитров, Владислав Златинов (Берое); Иван Цветков, Даниел Младенов, Йордан Милиев ("Левски")