Съдията Таско Тасков се очаква да прикове вниманието във вечното дерби между ЦСКА и "Левски", което стартира в 17:45 часа на Националния стадион "Васил Левски". Реферът за първи път получава наряд за напечения сблъсък. Вече на всички стана ясно, че Тасков е юноша на ЦСКА. Захваща се с футбола и се записва в школата на "червените", но тежки контузии го отказват да продължи да следва мечтите си и един ден да бъде голям футболист. Тасков е бил съотборник с Димитър Бербатов, дори са делили едно бунгало. Малцина обаче знаят, че перспективният рефер е ритал и в... "Левски". БЛИЦ ви представя любопитни факти от живота на Тасков, който има връзка с футболната съдийка Християна Гутева. Чаровната блондинка от този сезон ръководи мачове във "В" група.

"Изкарах близо 3 години в школата на ЦСКА, но почти толкова продължи и престоят ми в "Левски". Иначе съм от Троян, където съм израснал. Там живеят родителите ми. Бях само на 12 години, когато дойдох в София. Приеха ме в школата на "Левски" и 3 години тренирах на "Раковски" и една на "Герена". Завърших и спортното училище. После преминах в ЦСКА, където станах шампион със старшата възраст, а треньор ни беше Борис Гаганелов. Тогава играехме двойка нападатели с Димитър Бербатов. Двамата спяхме в едно бунгало в Панчарево, а на тренировки винаги бяхме двойка на упражненията. Треньорите често ни даваха за лош пример, защото много се лигавехме. Митко обаче бързо се оправи и вижте докъде стигна. Спомням си, че веднъж му подарих футболни обувки и той много се зарадва. И досега поддържаме приятелски отношения", разказа наскоро Тасков.

Той е сигурен, че това, че е играл футбол много му помага в съдийството. "Усещам играта, почти винаги знам какво ще последва. Преценявам добре степента на нарушенията. Освен това се познавам с повечето футболисти и треньори, което ги кара да приемат решенията ми. Все пак гледам да уцеля ваксата и да не ги допускам прекалено близко до себе си. Помага ми и чувството за хумор, макар че понякога усмивката не е достатъчна", признава още пред сайта на български съдии Таско Тасков.

Не му се наложило да избира, тъй като още преди да стане съдия, контузиите го отказват от футбола. "Бях само на 26, когато скъсах мускул на едно и също място пет пъти в рамките само на една година. Преди това два пъти късах менискус и се наложи да ми ги отстранят", спомня си арбитърът, който преди да прекрати футболната си кариера записва над 100 мача в "Б" и "В" група. Облича екипите на Академик (Свищов), Конелиано, Спартак (Плевен) и Дунав. В "Б" група има близо 50 срещи и 20 гола. Недоумява обаче защо всички го смятат за кадър на ЦСКА.

Той е може би най-прогресиращият съдия у нас през последните 2 години. Още в края на 2010-а напредъкът му беше оценен с второ място в класацията за най-проспериращите рефери в България, но определено 2011-а е неговата година. И голямата заслуга за това е на едно младо и крехко момиче. Казва се Християна Гутева и също като него е съдийка. В София и околностите я познават добре, защото вече четвърта година е по футболните терени. А от този сезон ръководи и мачове в Югозападната "В" група. Таско и Хрис, както я наричат приятелите, са заедно от края на 2010 г.

http://bgreferee.org/Portals/0/Bylgarski%20sydii%20MYJE/taskov425.jpg

"Връзка като нашата се среща рядко, защото няма много жени съдийки. В началото, когато се захванах със съдийството, се зарекох да стоя далеч от колеги, футболисти и треньори, но след като срещнах Таско, осъзнах, че не мога да избягам от съдбата си", откровена е Християна, която е точно с 10 години по-малка от Тасков, но и двамата не се притесняват от тази разлика.

"Родителите ми много я харесват и казват, че откакто съм я срещнал, съдийската ми кариера върви само нагоре. Съгласен съм напълно с тях, защото тя не е само мой спътник в живота. Тя е моят кондиционен треньор, моят ментор и моят рехабилитатор", пояснява Таско.

Християна е бивша лекоатлетка и за нея не е проблем да се грижи за физическата форма на любимия си. Тренират заедно почти всеки ден, което дава резултат. Освен това е трета година студентка в Националната спортна академия, специалност "Кинезитерапия". И логично след тежките занимания Таско се оставя на нейните грижи. Тасков също е студент - учи "Мениджмънт, търговия и маркетинг". От няколко месеца влюбените живеят на квартира в "Овча купел" и си поделят всички домашни задължения.

През този сезон Тасков е ръководил 5 двубоя в "А" група. Любопитното е, че нито един от тях не е завършвал наравно. Домакините са стигнали до 4 успеха, а гостите до един.

Дебютантът във вечното дерби е надувал свирката в по един мач на двата тима от началото на сезона. При него ЦСКА победи Локо (Пд) с 3:0, а "Левски" падна с 1:3 при гостуването си на Черно море.

Тасков е отсъдил и 4 дузпи (1 за ЦСКА), показал е и един червен картон - на Костадин Марков от Миньор. В петте ръководени двубоя до момента е вдигнал 27 жълти картона.

През миналия шампионат 31-годишният арбитър, който е най-високият рефер в елита със своите 190 сантиметра, свири 10 срещи от "А" група. Асистент-съдии днес ще му бъдат най-добрите ни тъчрефери Николай Ангелов и Венцислав Гаврилов. В досегашните 5 мача на Тасков в елита тази есен двамата никога не са били в една съдийска бригада с него.

През миналия сезон Тасков ръководи дербито на ЦСКА с Литекс в Ловеч, завършило 0:0. Тогава изгони Борис Галчев малко преди края за втори жълт картон. Перспективният рефер свири и 1 мача на "Левски" - победата на "сините" с 3:2 като гост на Берое. Прави чест на Тасков, че след срещата призна, че е ощетил селекцията на Илиан Илиев. Получилият наряда за днешното вечно дерби трябваше да ръководи и мача на "Левски" срещу Калиакра в Каварна, който не се състоя и гостите спечелиха със служебното 3:0.


*снимка ole-bg.com