Националите ни изиграха поредния си трагичен мач и заслужено паднаха и от Уелс - само с 0:1. Двубоят бе последен от евроквалификационния цикъл, в който "трикольорите" разочароваха и завършиха на последното 5-о място в Група "G". Мачът с "драконите" се игра пред обидно малко публика на стадион "Васил Левски" - около 900 човека. И на всичкото отгоре агитката от Уелс бе по-многобройна от всички българи, престрашили се да заемат места по трибуните и да гледат поредния резил на държавния ни тим.

Най-лошото и срамно за "трикольорите" е, че освен петте загуби от 8 мача, не успяха да вкарат нито един гол в четирите си домакинства. Головата разлика на България от двубоите в София в този цикъл е трагична - 0:5. На собствен терен сме спечелили само 1 точка - срещу Швейцария през март (0:0).

Победното попадение за "драконите" вкара Гарет Бейл секунди преди края на първото полувреме. Избраниците на Гари Спийд тотално надиграха "трикольорите" и само могат да съжаляват, че не ни победиха с по-изразителен резултат.

Временният национален селекционер Михаил Мадански пусна титуляри младоците Георги Терзиев и Александър Тонев, за които това бе дебют в официален мач на България. Преди дни защитникът на Черноморец (Бургас) влезе като резерва при загубата с 0:3 от Украйна в контролата, играна в Киев, докато крилото на полския Лех (Познан) Александър Тонев не получи шанс за изява срещу Андрий Шевченко и компания. Днес обаче юношата на ЦСКА остана цял мач на терена, като веднъж стреля опасно към вратата на Уелс. Терзиев също игра 90 минути, като още в 6-ата минута сгреши и за малко да се окаже фатално. Нападателят на Ливърпул Крейг Белами му отне топката и се озова сам срещу Николай Михайлов, но стреля право в тялото му. Последва пробив на Бейл през няколко наши замаяни бранители, след което обаче звездата на Тотнъм би право в ръцете на националния ни вратар.

Именно Бейл, капитанът Аарън Рамзи и Белами бяха най-активните на терена и с лекота подминаваха българските футболисти през целия двубой.

В 19-ата минута Стив Морисън нахлу в наказателното ни поле, преодоля Йордан Милиев и върна топката около точката на дузпата, там обаче бе Владимир Гаджев, който я изчисти. В 25-ата включилият се в атака Иван Иванов имаше възможност да обстрелва Уейн Хенеси, но го стори твърде слабо от малък ъгъл.

Най-смислената атака на "трикольорите" преди почивката беше в 36-ата минута. Ивелин Попов навлезе в наказателното поле на "драконите" след страхотен пас с пета на Домовчийски, нанесе удар по диагонала с десния крак, но около точката на дузпата нямаше наш национал, който да засече топката.

В 43-ата минута Александър Тонев стреля по земята от границата на наказателното поле, топката премина на сантиметри покрай дясната греда на вратата на Уелс.

Секунди преди края на първото полувреме гостите откриха резултата. Гарет Бейл беше изведен отлично от Адам Матюс по дясното крило на атаката на "драконите", преодоля с лекота Петър Занев и Иван Иванов, след което нанесе удар, топката леко се отклони в крака на защитника на Партизан и излъга Николай Михайлов, попадайки в мрежата му - 0:1.

И втората част започна по-добре за гостите, които чрез Белами на два пъти пропуснаха, а в 59-ата минута Бейл нацели горната греда. Михайлов не реагира при страховития шут на звездата на Тотнъм от воле, топката се отби в напречната греда, след което тупна около голлинията. "Драконите" изразиха претенции, че има гол, но съдията Павел Гил от Полша беше категоричен, че кълбото не е преминало зад голлинията.

До края Мадански пусна в игра нападателите Спас Делев, Валери Божинов и Димитър Рангелов, но и те не успяха да променят резултата. Оженилият се в неделя за плеймейтката Николета Лозанова играч на Спортинг (Лисабон) се отчете с фрапантен пропуск в 85-ата минута. Божинов беше изведен отлично от Гаджев, овладя отлично топката в наказателното поле на гостите и озовал се сам срещу Уейн Хенеси би с десния крак, но покрай дясната греда.

След загубата националите ни заслужено бяха освирквани и псувани от малкото български фенове по трибуните на "Васил Левски".

Евроквалификацията по минути - ТУК

БЪЛГАРИЯ - УЕЛС 0:1
0:1 Гарет Бейл (45)

БЪЛГАРИЯ:
13.Николай Михайлов, 3.Георги Терзиев, 12.Йордан Милиев, 15.Иван Иванов, 4.Петър Занев, 19.Стилиян Петров, 18.Владимир Гаджев, 2.Станислав Манолев (53-16.Спас Делев), 6.Александър Тонев, 9.Ивелин Попов (70-20.Димитър Рангелов), 14.Валери Домовчийски (62-10.Валери Божинов)
Резерви: 1.Владислав Стоянов, 23.Йордан Минев, 8.Станислав Генчев, 20.Димитър Рангелов, 22.Михаил Александров, 16.Спас Делев, 10.Валери Божинов
Селекционер: Михаил Мадански
wales.gif
УЕЛС: 1.Уейн Хенеси, 2.Крис Гънтър, 3.Нийл Тейлър, 4.Андрю Крофтс, 5.Дарси Блейк (40-13.Адам Матюс), 6.Ашли Уилямс, 7.Джо Алън, 8.Крейг Белами, 9.Стив Морисън (70-18.Саймън Чърч), 10.Аарън Рамзи, 11.Гарет Бейл
Резерви: 12.Боаз Майхил, 13.Адам Матюс, 14.Люин Ниатанга, 15.Дейвид Воън, 16.Дейвид Едуардс, 17.Хол Робсън-Кану, 18.Саймън Чърч
Селекционер: Гари Спийд

София, стадион "Васил Левски" - 900 зрители
Съдия: Павел Гил (Полша)
Жълти картони: Владимир Гаджев, Иван Иванов, Стилиян Петров (България); Джо Алън (Уелс)