Създаването на футболна Балканска лига придоби нова актуалност през последните дни след гостуването на Цървена звезда за 85-ата годишнина на Локомотив (Пловдив). Президентът на сръбския гранд Владан Лукич призна, че е вечерял с боса на “черно-белите” Константин Динев и колегата му от ЦСКА Димитър Борисов, като тогава е станало дума за осъществяването на турнира.
 
Сега обаче станаха известни някои подробности около проекта, който ще бъде представен на среща през ноември, която ще бъде домакинствана от ЦСКА. 15 отбори ще бъдат поканени за участие в Балканската лига – по три представители от България, Гърция, Румъния, Сърбия и Турция. Любопитното е, че родният шампион от последните две години Литекс може да остане извън състезанието. Очаква се България да бъде представена от “Левски”, Локомотив (Пловдив) и ЦСКА.
 
Надпреварата ще се провежда през пролетта, когато отборите от нашия регион в повечето случаи са отпаднали от евротурнирите. Първоначално форматът на състезанието ще наподобява схемата на турнир от националните купи. След това ще бъде разработена и структурата на Балканската лига, като за тази цел ще трябва да бъде получено одобрението на футболните федерации на петте страни и на УЕФА.
 
Отборите ще получат правото да придобиват приходи от продажба на билети, телевизионни и маркетингови права. Очаква се сериозен интерес към турнира, тъй като той ще се провежда в конкуренция с елиминационна фаза на евротурнирите. Освен това участието в Балканската лига ще повиши конкурентноспособността на балканските отбори в състезанията под егидата на УЕФА.
 
ОТБОРИТЕ, КОИТО ЩЕ ПОЛУЧАТ ПОКАНА ЗА УЧАСТИЕ В БАЛКАНСКАТА ЛИГА
България: “Левски”, Локомотив (Пловдив), ЦСКА
Гърция: Олимпиакос, Панатинайкос, ПАОК
Румъния: Динамо (Букурещ), Стяуа, ЧФР Клуж
Сърбия: Цървена звезда, Партизан, Войводина (Нови Сад)
Турция: Бешикташ, Галатасарай, Фенербахче