Първите две седмици от шампионата в НБА ще бъдат отменени, ако до 10 октомври не бъде сложен край на локаута, съобщи комисарят на лигата Дейвид Стърн.

"Изправени сме пред угрозата да загубим мачовете от редовния сезон. Това ще бъде голям удар за собствениците и играчите. В понеделник няма да имаме друг избор, освен да отменим първите две седмици от сезона", сподели Стърн.

Коментарите му дойдоха малко след четиричасовата среща в Манхатън, на която двете страни се надяваха да сложат край на локаута, който започна на 1 юли.

Собствениците на отбори и играчите дойдоха на срещата, знаейки, че сезонът няма как да започне навреме, ако не бъде направен сериозен прогрес в разговорите.

Изпълнителният директор на Национална баскетболна асоциация Били Хънтър сподели, че няма планове да бъдат подновени преговорите.

"Не сме говорили за следващите разговори. Може би месец, два. Не знам по-добре от вас. В този момент сме прекъснали преговорите", заяви Хънтър.

Шефовете на отборите в НБА изтъкват, че лигата е изгубила 300 милиона долара през миналия сезон, а цели 22 от общо 30 отбора са били на червено. Те искат дяла на лигата от приходи, свързани с баскетбола да се покачи от 50 на 57%, заплатите да са по-ниски, а контрактите по-къси. Баскетболистите се съгласиха да намалят своя дял до 53%. Стърн призна, че собствениците са били готови да предложат 50-50 разделение, но офертата е била отхвърлена. Заместник комисарят на НБА Адам Силвър пък добави, че няма особено голям смисъл от следващи разговори.