Капитанът на националния ни отбор Стилиян Петров проговори за първи път от много време насам пред българските журналисти. Халфът на Астън Вила беше заедно със селекционера Михаил Мадански на пресконференцията в Правец преди предстоящата контрола срещу Украйна в петък и последната евроквалификация - с Уелс на 11 октомври.

Стенли заяви, че той най-силно от всички желае Димитър Бербатов да промени решението си и да се завърне в националния отбор.

"Дълго не съм говорил с вас, но по-добре да не засягаме сега тази тема, тъй като няма да ни стигне времето. Като капитан съм длъжен да застана пред вас след провалените квалификации и да изкажа мнение. Вината е изцяло в нас, ние сме главните действащи лица. Бях доста на страна, четях, гледах... доста хора излизаха и казваха мнението си. Това е може би една от най-разочароващите за българския отбор квалификации. Срамно е да се борим с Уелс за последното място, никак не е приятно. Много хора желаят промяна, искат да са започне нещо ново, да се гради и дай Боже, България да се върне там, където й е мястото. Не мога да кажа, че решението да говоря отново съм го взел трудно. Дали това да мълча е било правилно или не, времето ще покаже. Сега искам с опита си да помогна на тези млади и таланливи момчета, които са в отбора. На тях им трябва време, което ще видим дали ще бъде осигурено от вас медиите, както и от феновете. Дано се получи и нашият отбор скоро пак се класира на голямо първенство", оптимист е Стенли.

"Ако треньорите мислят, че аз мога да помогна, ще бъда тук и ще помагам. Ако смятат, че съм в тежест на отбора, няма да преча. Мисля, че малка страна като нашата, трябва да използва всичките си добри футболисти. Смятам, че на треньора трябва да се даде време да изгради отбор, а не да бъдат сменяни през 4-5 мача. Това представяне е недопустимо и трябва да работим в правилната посока", заяви сърцатият халф.

"Не мисля, че някой би се отказал от футболисти като Димитър Бербатов и Стилиян Петров. Митко си тръгна, защото постоянно бе критикуван. Надявам се той да се върне, защото имаме много млади нападатели, които ще се развиват, ако играят с него. Аз може би най-много искам и най-много ще се радвам, ако видя Митко отново да облича националния екип, защото той е най-талантливият ни футболист. Да, той е критикуван например за стила си на игра, но не можем за това да се лишаваме от най-големия си талант", продължи Петров.

"Винаги съм готов да говоря с Митко Бербатов, но знам неговото мнение. Доста сме разговаряли с него на тази тема. Ще се радвам да промени мнението си. България има нужда от Бербатов и всеки един, който може да помогне на футбола ни. Той е точният човек", добави Стенли.

"На мен не ми пука, когато ме критикуват. Свикнал съм. Но младите момчета нямат моята психика. Критиките ги съсипват. Не правете така, че тези млади момчета да се страхуват, когато идват в националния отбор", посъветва журналистите Стилиян Петров.

"Четох някъде, че контролата с Украйна била преместена в Киев, за да не ни освиркват в София. Болно ми е. Нямаме резултати, защото от няколко години футболистите и треньорите постоянно се сменят и това пречи да се изгради силен отбор. Винаги тръгваме с големи амбиции и след третия мач всичко се променя, сменя се треньора и т.н. Мисля, че начело на тима трябва да застане човек, на когото да му се даде шанс и дори да има слаби резултати една година, той да се остави да работи. Г-н Мадански заслужава този шанс", добави още 32-годишният халф на Астън Вила.

Петров се изказа ласкаво за Георги Миланов от Литекс, който е важна част от младежкия национален отбор, а сега получи повиквателна от Мадански и за "А" тима - "От много време България не е виждала такъв талант. Прави ми добро впечатление, играе с голямо самочувствие. В негово лице България може да има един добър халф в дълъг период от време."

Капитанът коментира и бирения скандал в Минск, когато част от националите бяха хванати да се наливат с пенливата течност след срамната загуба с 0:1 от Беларус.

"Това не трябва да бъде голям проблем, защото всеки може да си позволи да пие бира. Проблем е, когато в събота излезем на терена и не се получават нещата", каза още Стилиян Петров.