Временният национален селекционер Михаил Мадански даде пресконференция в Правец преди предстоящата контрола срещу Украйна в петък и последната евроквалификация - с Уелс на 11 октомври. До спеца на срещата с представителите на медиите беше капитанът Стилиян Петров. Мадански сподели, че се е обиждал от вида на досегашния национален отбор, определяйки го като "една сбирщина и глутница от олигофрени". Наставникът обяви целта в предстоящите два двубоя - достойно представяне в Киев и задължителна победа над Уелс в София.

"Надявам се на днешната пресконференция да говорим повече за футбол и по-малко за сватби. Преди две седмици обявих в екипа си треньорите на ЦСКА и "Левски" и се опитах да покажа по този начин, че каузата на националния тим е над всичко. Присъствието на капитана днес, трябва да ви подскаже, че наистина смятаме по този начин. Целта в следващите два мача е да се опитаме да покажем ново лице на националния отбор. За стил на игра все още не можем да говорим. Много е трудно след само две тренировки. Искам достойно представяне срещу Украйна и победа срещу Уелс. Това са целите минимум, които трябва да преследваме", заяви Мадански.

"Това, което ми дава спокойствие е, че виждам светлина в тунела. Никога не съм си представял, че в националния отбор на България могат нещата да изглеждат така, едва ли не, че той представлява една сбирщина, една глутница от олигофрени. Това ме обиждаше. Аз виждам в този му състав едни изключително добри, възпитани момчета, които повярвайте ми, са добри. Не искам да ги унищожаваме и тях", каза още спецът, добавяйки, че не зависи от него завръщането на Димитър Бербатов в националния отбор - "Когато трябва аз да вземам решение, тогава ще разберете. Мога само да кажа, че за тези два мача Димитър Бербатов и Мартин Петров ги няма."

"Не искам да съсипваме малкото таланти, които имаме. Ако подпиша договор като треньор, никога няма да чуете от мен, че футболистите са слаби. Не съм съгласен с някои от колегите си, които подписват договор, знаят с какви футболисти ще работят, но още при първата загуба твърдят, че нямат материал. Смятам, че разполагаме с добри играчи като Стилиян Петров, Благой Георгиев... Около тях ще градим отбора. В момента имаме 10-12 футболисти на възраст 20-22 години. За тях ще бъде много по-лесно да играят със Стилиян до себе си", добави Мадански.

"Година, година и половина ще е напълно достатъчна да се изгради нов отбор, със свой стил на игра. В него да останат двама-трима от миналия състав, на възраст над 28 години, и всички останали да бъдат млади футболисти. Жесток риск ще бъде, ако хвърлим само млади играчи. Аз съм непоправим оптимист съм. През последните 3 години съм треньор на юношеските и младежкия отбор. Класирах за последен път юношеския национален отбор на Европейско. Сега повечето от тези футболисти са титуляри в "А" група. Ако се страхуваме да ги хвърляме в огъня, ще си останат вечните таланти. Аз познавам добре качествата им", каза още Михаил Мадански. /БЛИЦ