ЦСКА стартира убедително новия сезон в “А” група. “Червените” започнаха кампанията с 6 победи от 6 мача и са сред седемте лидера в европейски първенства със 100-процентов актив. Останалите са черногорският Будучност и чешкият Спарта (Прага) – с по 7 успеха от 7 срещи, Манчестър Юнайтед (5 от 5), Макаби (Тел Авив) и малтийският Валета (4 победи в 4 мача), както и Валенсия (3 от 3).
 
ЦСКА обаче има и две победи в Уелс. Да, точно така. В четвърта дивизия на неделната лига в страната се състезава клуб, който носи името ЦСКА София Гардънс. През изминалия уикенд тимът, който играе с червени фланелки с надпис CSKA на гърдите, записа триумф с 3:0 над Кардиф Бойос в първия в историята си домакински мач. Точни за успеха бяха Мат Ричардс, Майк Кристофър и Майкъл Пийч. В предишния кръг бе записана победа със 7:2 над Кентън Рейнджърс, а преди това бяха натрупани две загуби – от Ройъл Ексчейндж (0:3) и Лисвейн Пантърс (1:8).
 
ЦСКА София Гардънс е основан през тази година, когато Стив Дей и Анди Хейс решават да създадат собствен футболен клуб. Те са разочаровани, че техният отбор Кардиф Каунти се е взел прекалено насериозно. 
 
“Искахме клуб, в който футболът да носи удоволствие, а не е цел за правене на пари. Нашият фокус е насочен към възраждане на духа на футбола, който носи забавление и радост. Точно те са накарали всички нас да се влюбим в този спорт. Мисля, че говоря от името на мнозина, когато твърдя, че в днешно време футболът се е превърнал в средство за печелене на пари и постигане на победи на всяка цена. Не ме разбирайте погрешно, аз искам да печелим, но искам да съм сигурен, че всичките ни играчи се забавляват”, заяви за БЛИЦ треньорът на отбора Стив Дей.
 
“Като мениджър на тима подхождам с уважение към моите играчи. Надявам се в края на сезона не само да отчетем добро представяне, но да сме радостни от представянето си. У нас футболът се приема доста сериозно, дори и когато става дума за мачове от неделната лига. Има много грубости и обиди към реферите. Нашата мисия е да върнем доброто лице на спорта. Играем честно, играем с гордост и най-вече – играем с уважение към себе си и към противника.”

Основателят на клуба разкри и каква е причината ЦСКА София Гардънс до носи името на българския клуб. “При създаването на отбора се събрахме момчета, които предимно живеят до парка “София Гардънс” (Sophia Gardens). Гласувахме какво да бъде името и избрахме ЦСКА София Гардънс. Спряхме се на това име заради забавната игра на думи с названието на ЦСКА (София). Освен това често съм треньор на българския клуб и на компютърната игра “Футбол Мениджър”, призна Дей.
 
Уелският ЦСКА, макар и млад клуб, вече трупа популярност и фенове. Профилът на тима във “Фейсбук” вече има 28 почитатели, а в “Туитър” се радва на 27 последователи. Засега клубът има и един роден фен. Това е Любомир Петков, който живее в Уелс. Той често публикува информация за представянето на българския ЦСКА в профила на тима от Кардиф във “Фейсбук”.
 
“Към момента нямаме преки контакти със софийския ЦСКА. Искам да уверя българския клуб, че ние носим тяхното име с гордост, въпреки че има разминаване в изписването. Все пак става въпрос за игра на думи. Ще се радваме, ако съберем и фенове в България. Знам, че вероятно не сме най-интересният клуб. Надявам се да накараме хората да разберат колко влиятелно е името ЦСКА София”, обяви Стив Дей.
 
Веселин РУСИНОВ/ БЛИЦ

2_99.jpg