ЦСКА победи с класическото 3:0 Локомотив (Пловдив) в последния мач от програмата на 5-ия кръг и еднолично оглави класирането в "А" група. След петата си поредна победа "червените" събраха пълен актив от 15 точки, а след тях с по 13 са Лудогорец и Литекс.

Блестящ дебют за "червените" в българския шампионат направи бразилското попълнение Жуниор Мораес, който се отчете с гол от дузпа и асистенция срещу "смърфовете". Нападателят започна титуляр за сметка на румънската звезда Янис Зику. Мораес напълно оправда гласуваното му доверие, като безспорно беше най-добрият в състава на домакините. Бразилецът трудно беше удържан от противниковите състезатели, като на няколко пъти ги преодоляваше с лекота, демонстрирайки отличните си качества. Мораес подаде на Платини в 19-ата минута за откриването на резултата. В 35-ата вкара от дузпа, отсъдена за нарушение срещу него, а крайното 3:0 оформи Спас Делев в 66-ата.

"Смърфовете" на няколко пъти скочиха срещу съдията Таско Тасков, който преди почивката не даде дузпа на Йордан Тодоров, а и не зачете редовен гол на Михаил Венков.

"Армейците" доминираха през по-голямата част от мача и заслужено се поздравиха с успеха, който ги прати на върха в класирането. Домакините започнаха вихрено двубоя. В 4-ата минута Мораес изведе с хубав пас Спас Делев, който стреля от воле, но ударът му разтресе напречната греда. Две минути по-късно Платини изпълни силно пряк свободен удар, но топката мина над вратата.

В 10-ата Базил Де Карвальо бе заменен принудително, след като получи разтежение. Мястото на звездата на Локо (Пд) зае Драги Коцев, който обаче не стори нищо запомнящо се.

В 15-ата минута "армейците" организираха страхотна контра атака чрез Делев и Мораес. Последният бе изведен сам срещу Лучини, елиминира го, но загуби равновесие и не успя да нанесе точен удар от малък ъгъл към опразнената врата. В 19-ата след взаимодействие между бразилците Мораес и Платини, последният бе намерен на точката за изпълнение на дузпа и резултатът бе открит в полза на ЦСКА. Мишел се разписа със силен изстрел в долния десен ъгъл - 1:0.

Натискът на "червените" продължи и последваха още опасности пред стража на гостите Флориан Лучини. В 32-ата минута Йордан Тодоров бе повален от Пламен Крачунов в наказателното поле на ЦСКА, но Тасков не отсъди дузпа, с което си навлича гнева на "смърфовете". И от телевизионните повторения се видя, че претенциите на гостите бяха основателни.

В 35-ата Лучини фаулира в наказателното поле Жуниор Мораес и главният рефер отсъди 11-метров наказателен удар. Бразилецът вкара хладнокръвно, изпращайки топката в лявия ъгъл, а стражът се хвърли в обратния - 2:0. Това е първи гол на Мораес в "А" група.

Пет минути след това дойде вторият момент, в който Локо (Пд) беше ощетен. Здравко Лазаров центрира от пряк свободен удар до тъчлинията, Венков се извиси над всички и реализира с глава, но беше маркирана засада. От телевизионните повторения обаче се видя, че не бившият национал и бранител на Литекс е зад отбраната на "армейците", а сътборникът му Хуан Пабло Компагнучи. Въпреки бурните протестите на "смърфовете", Тасков бе категоричен и не зачете попадението.

В 52-ата минута Спас Делев бе изведен отлично от Платини и озовал се сам срещу Лучини не успя да го преодолее, пращайки топката право в тялото му. В 66-ата Грегъри Нелсън бе изведе зад противниковата отбрана, напредна мощно и пусна към Делев, който този път се разписа - 3:0.

Малко след това Нелсън отстъпи мястото си на Янис Зику. Именно румънецът бе замесен в следващата интересна ситуация пред вратата на гостите. В 76-ата минута Платини напредна по дясното крило и подаде в наказателното поле към Зику, той опита триково отиграване с пета, но не се получи.

В 79-ата направилият страхотен дебют с екипа на ЦСКА Жуниор Мораес бе заменен от младия Станислав Костов. В 87-ата Платини бе заменен от Александър Якимов. Минута по-късно Райс Мболи направи добро спасяване след удар от близо на Компагнучи, който пропусна да отбележи почетен гол за Локо (Пд).

В продължението на мача и Зику успя да вкара гол, но Тасков реши, че румънският нападател е извършил нарушение в атака срещу Юнес Бенжалюн и попадението не бе зачетено.

След загубата на "Армията" селекцията на Драган Канатларовски остана далеч от върха с актив от 7 точки.

В събота ЦСКА гостува на Берое, който се представя трагично от началото на сезона и записа 5 загуби. "Смърфовете" пък имат визита на Монтана същия ден.

Мачът по минути - ТУК

ЦСКА - ЛОКО (Пд) 3:0

1:0 Мишел Платини (19), 2:0 Жуниор Мораес (36), 3:0 Спас Делев (66)
cska_logo.JPG
ЦСКА: 92.Райс Мболи, 11.Иван Бандаловски, 6.Костадин Стоянов, 66.Пламен Крачунов, 3.Адемар, 5.Тодор Янчев, 18.Борис Галчев, 29.Грегъри Нелсън (69-27.Янис Зику), 9.Мишел Платини (87-16.Александър Якимов), 7.Спас Делев, 10.Жуниор Мораес (79-14.Станислав Костов)
Резерви: 12.Иван Караджов, 28.Денис Халилович, 8.Румен Трифонов, 14.Станислав Костов, 16.Александър Якимов, 22.Петър Стоянов, 27.Янис Зику
Треньор: Милен Радуканов
lok.jpg
ЛОКО (ПД):
33.Флориан Лучини, 2.Джереми Родригес, 3.Валери Георгиев (80-87.Даксон), 4.Михаил Венков, 5.Юнес Бенжелюн, 7.Йордан Тодоров (46-11.Ненад Лукич), 15.Хуан Пабло Компагнучи, 16.Христо Златински, 77.Здравко Лазаров, 10.Сержиньо, 19.Базил Де Карвальо (10-29.Драги Коцев)
Резерви: 12.Стоян Ставрев, 44.Любомир Витанов, 55.Мартин Кавдански, 11.Ненад Лукич, 23.Даниел Георгиев, 29.Драги Коцев, 87.Даксон
Треньор: Драган Канатларовски

София, ст. "Българска армия"
Съдия: Таско Тасков
Жълти картони: Костадин Стоянов, Адемар, Тодор Янчев (ЦСКА); Валери Георгиев, Флориан Лучини, Христо Златински (Локо Пд)