Саманта Стосър от Австралия спечели първата си титла от Големия шлем в кариерата. На финала на US Open тя победи с 6:2, 6:3 бившата номер 1 в света Серина Уилямс.

Поставената под номер 9 в основната схема в Ню Йорк австралийка бе финалистка на ”Ролан Гарос” през миналия сезон, но тогава отстъпи срещу Франческа Скиавоне (Италия). С успеха си в Ню Йорк Стосър става втората представителка на Австралия след Маргарет Корт (тя има титли през 1969 г., 1970 г. и 1973 г.), която печели US Open в Оупън ерата. Последната австралийка, която печели турнир от Големия шлем, е Ивон Гулагонг-Коули. Това се случва на ”Уимбълдън” през 1980 година.

За 29-годишната Серина Уилямс пък това бе едва втори турнир от ”Големия шлем” след сериозните здравословни проблеми, които я извадиха от активния спорт за година. Тя пропусна възможността да завоюва четвъртия си трофей от Откритото първенство на САЩ. Последната титла от Шлема на Серина бе от ”Уимбълдън” през миналата година.

Още в началните минути на мача Стоусър имаше преимущество пред съперничката си. Австралийката реализира ранен пробив в третия гейм, след което трябваше да спасява подаването си. До края на сета 27-годишната Стосър бе безкомпромисна в сервис геймовете си и ги печелеше на нула. Още един пробив на нула за 5:2 реши всичко в сета и той приключи след само 31 минути игра.

Във втората част още в първия Стосър имаше два брейкпойнта. Първият от тях беше спасен, но при втория Серина изкрещя Come on (от англ. - "Давай") преди съперничката й да се опита да удари така или иначе неспасяемата топка. Решението на съдията на стола Ева Асдераки (Гърция) бе точка в актива на Стосър, а с това и пробив в сметката й. Разярената американка не скри яростта си и продължи да спори със съдията.

Инцидентът се отрази на настроението на Уилямс, която в яда си стигна до пробив още в следващия гейм върна баланса в резултата – 1:1. В почивките между геймовете американката не спираше да се обърща към съдийката и да я предизвиква. "Ако се видим някъде случайно, обърни се на другата страна, защото наистина не знаеш какво правиш", бяха част от думите на Серина.

Стоъсър поведе с 4:3 гейма. В деветия гейм носителката на 13 титли от Големия шлем спаси два мачбола, но при третия не издържа и така след час и 13 минути Саманта Стосър стигна до победата и мечтаната първа титла от “Големия шлем”.

Серина Уилямс направи 5 аса, 2 двойни и 25 непредизвикани грешки. Стосър се отчете само с 2 аса, 1 двойна грешка и 12 непредизвикани грешки./БЛИЦ