Националният ни отбор отново стана за смях като този път падна с 1:3 при гостуването на Швейцария в предпоследната си евроквалификация. Селекцията на Лотар Матеус отдавна загуби шансове за класиране на Евро 2012, но футболните фенове в България се надяваха "трикольорите" да им поднесат поне малко радост и да измъкнат нещо от визитата в Базел. И този път обаче нещата не се получиха и националите ни останаха с едва 5 точки от 7 изиграни мача до момента в Група "G", заемайки 4-ото място.

И трите попадения във вратата на Николай Михайлов вкара Чердан Шакири. 19-годишната звезда на Базел е роден в Косово, но прави чудеса с екипа на "часовникарите". Изключително активният през целия мач Шакири се разписа в продължението на първото полувреме, в 62-ата и в 90-ата минути. В 9-ата Иван Иванов успя да открие резултата за България, след което "трикольорите" тотално разочароваха, а на моменти дори бяха смешни в отиграванията си.

Близо половин час на националите ни се наложи да играят с човек по-малко, тъй като Живко Миланов получи червен картон. Зетят на Борислав Михайлов спази традицията да действа грубо и необмислено срещу съперниците. В 33-ата минута бившият играч на "Левски" получи жълт картон за бавене на изпълнение на тъч, а в 62-ата повали умишлено на земята Гьокхан Инлер и съдията от Чехия Павел Краловец не го пожали.

За гостуването на Швейцария селекционерът ни Лотар Матеус направи две промени в титулярната си единайсеторка в сравнение с тази, на която заложи в петък срещу Англия на стадион "Васил Левски" (0:3). На мястото на централния защитник на Литекс Николай Бодуров в Базел започна Валентин Илиев, а титулярят от мача с Англия Иван Бандаловски дори не намери място в групата за днешния двубой. Този път започна Георги Сърмов като партньор на капитана Стилиян Петров в центъра на терена.

С участието си срещу Швейцария халфът на Астън Вила вече е рекордьор по мачове за България. Стенли изигра своя 103-и двубой е екипа на националния отбор и изпревари Борислав Михайлов, който има 102 мача.

Домакините започнаха по-активно мача и още в 3-ата минута Гьокхан Инлер подаде на Адмир Мехмеди, чийто удар обаче се спря във външната страна на мрежата. В 8-ата Мартин Петров направи отличен пробив по лявото крило, преодоля Йоан Джуру, след което центрира остро по земята към Генков, но притичалият Филип Сендерос изчисти с шпагат в корнер. При последвалото му изпълнение България поведе в резултата. Марто центрира от ъгловия удар, Стилиян Петров отклони топката с глава, вратарят Диего Беналио спаси, но тя стигна до защитника на Партизан Иван Иванов, който между двама бранители отправи точен удар с левия крак и реализира - 0:1.

В следващите минути избраниците на Отмар Хицфелд упражниха натиск. В 19-ата минута швейцарците претендираха за дузпа. Гранит Чака падна в наказателното поле, след като беше побутнат от Георги Сърмов, но съдията Павел Краловец не посмя да посочи бялата точка, въпреки че имаше основания да го стори. Малко по-късно Адмир Мехмеди стреля, но Михайлов внимаваше и спаси.

Последва продължение на първото полувреме от цели 4 минути. Донякъде съдията имаше основание за дългото добавено време, тъй като на два пъти носилката влиза на терена, за да изкарва нуждаещият се от медицинска помощ Благой Георгиев.

В 3-ата минута на продължението Швейцария стигна до изравнително попадение. Блерим Джемайли подаде на Чердан Шакири, който след това направи двойно подаване с Ерен Дердийок, не беше удържан от Иван Иванов и Валентин Илиев, и прати топката в мрежата на Михайлов - 1:1. Секунди преди Шакири да изрита кълбото във вратата Живко Миланов също увисна и не можа да му противодейства.

След почивката швейцарците тотално ни надиграха. В 49-ата минута топовен изстрел на нападателя на Байер (Леверкузен) Ерен Дердийок от пряк свободен удар преминава на сантиметри покрай лявата греда на вратата, пазена от Николай Михайлов. Последваха няколко центрирания към Генков, но той не успя да нанесе точен удар.

В 62-ата минута Шакири вкара второто си попадение в мача, пращайки топката в долния десен ъгъл на българската врата. Швейцарският талант овладя кълбото след диагонален пас, Занев се подхлъзна и не успя да го спре, а после и Иван Иванов не реагира по най-добрия начин - 2:1.

Три минути по-късно последва изгонването на Живко Миланов, което направи задачата на "трикольорите" още по-трудна. Националите ни не успяваха да противодействат на играещите на доста високи оборити швейцарци. На няколко пъти Николай Михайлов се намесва, а при една от малкото ни атаки Иван Иванов беше близо до отбелязване на втори гол. Благой Георгиев центрира от корнер, а при заформилото се меле пред Диего Беналио бранителят на Партизан пропусна отново да се разпише.

В 85-ата съдията Павел Краловец не отсъди дузпа за България, след като Иван Иванов беше избутан от Филип Сендерос преди да засече центрираната топка в наказателното поле Беналио. "Трикольорите" протестираха, но реферът от Чехия остана безмълвен.

В 90-ата минута 19-годишният Шакири оформи своя хеттрик, хвърляйки за трети път в екстаз 17-те хиляди по трибуните на "Санкт Якоб Парк". Това попадение може би бе най-красивото му тази вечер. Ивелин Попов не можа да изчисти добре топката след центриране от корнер, младият халф я овладя пред наказателното поле и с левия крак я прати неспасяемо в горния десен ъгъл на безпомощния Николай Михайлов - 3:1.

За България поражението бе 4-о от 7 изиграни евроквалификации. "Трикольорите" останаха на 4-ото място с едва 5 точки. Головата ни разлика пък е повече от срамна - 3:12. Освен Иван Иванов, другият, който се е разписал е Ивелин Попов - на 2 пъти.

След днешната победа пък Швейцария гледа смело към битката с Черна гора за 2-ото място в групата, даващо право на участие на баражите за Евро 2012. Селекцията на Отмар Хицфелд в момента има 8 точки, а черногорците са с 11.

Евроквалификацията по минути
- ТУК

ШВЕЙЦАРИЯ - БЪЛГАРИЯ 3:1
0:1 Иван Иванов (9), 1:1 Чердан Шакири (45+3), 2:1 Чердан Шакири (62), 3:1 Чердан Шакири (90)

ШВЕЙЦАРИЯ:
1.Диего Беналио, 2.Щефан Лихтщайнер, 20.Йоан Джуру, 4.Филип Сендерос, 3.Рето Циглер, 15.Блерим Джемайли, 8.Гьокхан Инлер, 23.Чердан Шакири (90+1-18.Насим Бен Калифа), 17.Гранит Чака (88-16.Желсон Фернандеш), 11.Адмир Мехмеди (83-14.Иносент Емехара), 9.Ерен Дердийок
Резерви: 12.Марко Вьолфли, 7.Давид Деген, 20.Тим Клозе, 14.Иносент Емехара, 16.Желсон Фернандеш, 18.Насим Бен Калифа, 19.Фабиан Фрей
Треньор: Отмар Хицфелд

БЪЛГАРИЯ: 13.Николай Михайлов, 16.Живко Миланов, 3.Валентин Илиев, 15.Иван Иванов, 4.Петър Занев, 8.Георги Сърмов, 19.Стилиян Петров, 7.Благой Георгиев, 17.Мартин Петров (60-12.Владимир Гаджев), 9.Ивелин Попов, 20.Цветан Генков (70-5.Николай Бодуров)
Резерви: 1.Владислав Стоянов, 5.Николай Бодуров, 12.Владимир Гаджев, 21.Костадин Стоянов, 18.Симеон Райков, 6.Маркиньос, 22.Георги Божилов 
Треньор: Лотар Матеус

Базел, "Санкт Якоб Парк" - 17 000 зрители
Съдия: Павел Краловец (Чехия)
Жълти картони: Йоан Джуру, Чедран Шакири (Швейцария); Благой Георгиев, Живко Миланов, Владимир Гаджев (България)
Червен картон: Живко Миланов (65-България)