ЦСКА победи Калиакра (Каварна) с 2:1 в мач от 3-ия кръг на “А” група. След успеха “червените” излязоха на второ място с пълен актив от 9 точки, колкото има и лидерът Черно море, който е с по-добра голова разлика. Попаденията за “армейците” в Каварна реализира капитанът Тодор Янчев и Грегъри Нелсън, а за домакините се разписа Детелин Димитров. Дебют за ЦСКА направи защитникът Пламен Крачунов, който се появи в края на двубоя.

Гостите от София завършиха с 9 души на терена. Още в 36-ата минута директен червен картон получи Адемар. В 85-ата минута за втори жълт картон беше изгонен и Спас Делев. Нападателят за пореден път разочарова с глупавата си постъпка. Той опита да си свали топката след центриране и игра с ръка, след което Станислав Тодоров напълно заслужено го изгони.

Мениджърът на ЦСКА Милен Радуканов заложи на същия състав, с който излезе срещу Стяуа преди няколко дни само с една промяна. На мястото на Мишел Платини, който е контузен, в титулярния състав се върна Грегъри Нелсън. Холандецът игра като дясно крило, отляво беше Румен Трифонов. В атака си помагаха Спас Делев и Зику. В центъра на халфовата линия титуляри бяха Тодор Янчев и Борис Галчев. В защита “червените” излязоха с традиционното каре – Бандаловски, Костадин Стоянов и Халилович, а отляво бе Адемар.

Футболистите на ЦСКА започнаха по-добре първото полувреме и заслужено на почивката водеха с два гола. Спас Делев беше най-активен в предни позиции, подпомаган от Грегъри Нелсън. И в този мач румънецът Янис Зику не се представи на очакваното високо ниво, след като игра слабо срещу Стяуа. В 12-ата минута съдийската тройка вдигна спорна засада на Спас Делев, който беше изведен от Тодор Янчев в наказателното поле. Две минути след това домакините поискаха дузпа за игра с ръка на Бандаловски след центриране от пряк свободен удар. Топката обаче удари високо рамото на защитника.

В 22-ата минута ЦСКА поведе с 1:0. Бандаловски напредна по дясното крило, центрира в наказателното поле, където Тодор Янчев връхлетя и от точката за изпълнение на дузпа от воле прати топката във вратата на домакините. Последва добра игра на “червените”. Румен Трифонов в 26-ата минута би от наказателното поле, но покрай вратата.

В 31-ата минута гостите от София поведоха с 2:0. Борис Галчев намери Грегъри Нелсън по дясното крило, той нахлу в наказателното поле, финтира Детелин Димитров, след което с фалцов удар с левия крак прати топката във вратата на Цветан Димитров.

В 36-ата минута Адемар получи директен червен картон и остави ЦСКА с човек по-малко на терена. Бразилецът се оказа последен в защита и спря откъсващия се Герасим Заков на границата на наказателното поле. При ситуацията странно защо Костадин Стоянов липсваше, за да пресрещне Заков, а Халилович преди това пропусна топката между краката си, за да бъде изведен Заков в атака. В 41-ата минута Спас Делев направи първия си по-сериозен пропуск. Нелсън изведе нападателя на границата на наказателното поле, но този път вратарят на Калиакра Цветан Димитров излезе точно на границата на полето и парира удара.

През второто полувреме “армейците” намалиха темпото, върнаха се в своята половина и както в предишните мачове трепери за трите точки, въпреки че домакините нямаха кой знае колко положения. Още на полувремето Милен Радуканов извади Тодор Янчев, който получи травма и на негово място се появи Петър Стоянов. Втората част продължи да бъде добра за Грегъри Нелсън, който остана един от най-активните футболисти. Зику отново се загуби и логично в края на полувремето беше сменен. В 65-ата минута домакините стигнаха до почетното попадение. След центриране от корнер Костадин Стоянов не успя да вземе високата топка, тя попадна на крака на Детелин Димитров, който от воле я прати във вратата на “червените”. След гола домакините се опитаха да стигнат и до още един, но упражниха хаотичен натиск и не стигнаха до изравнителен гол.

В 85-ата минута Спас Делев постъпи изключително глупаво, след като получи втори жълт и съответно червен картон. Петър Стоянов центрира пред наказателното поле на Калиакра, Спас скочи и с ръка свали топката, за което Станислав Тодоров заслужено го изгони. В оставащите 7-8 минути домакините се втурнаха да търсят изравняване, създадоха две-три разбърквания в наказателното поле на ЦСКА и принудиха гостите да треперят, за да устискат трите точки.

Мачът по минути тук

КАЛИАКРА - ЦСКА 1:2
0:1 Тодор Янчев (22), 0:2 Грегъри Нелсън (31), 1:2 Детелин Димитров (65)

kal1.jpgКалиакра:
1.Цветан Димитров, 15.Антон Петров, 4.Детелин Димитров, 10.Джунейт Яшар, 8.Ивайло Раденцов, 14.Иван Райчев (53 - Антон Димитров), 6.Павел Ковачев, 11.Цветан Филипов (57 - Георги Филипов), 13.Юлиян Петков, 23.Герасим Заков, 16.Иван Цачев
Резерви: 12.Христо Бахтарлиев, 24.Александър Събев, 5.Антон Димитров, 20.Георги Куруджиев, 17.Кичуков, 31.Георги Филипов, 9.Чавдаров


cska_logo.JPGЦСКА: 92.Райс Мболи, 11.Иван Бандаловски, 28.Денис Халилович, 6.Костадин Стоянов, 3.Адемар, 5.Тодор Янчев (46 - Петър Стоянов), 18.Борис Галчев, 8.Румен Трифонов, 29.Грегъри Нелсън (90+2 - Пламен Крачунов), 28.Янис Зику (84 - Мартин Дечев), 7.Спас Делев
Резерви: 12.Иван Караджов, 14.Станислав Костов, 15.Станко Йовчев, 22.Петър Стоянов, 23.Мартин Дечев, 66.Пламен Крачунов, 77.Саша Живец


Градски стадион в Каварна
Съдия: Станислав Тодоров
Жълт картон: Герасим Заков, Джунейт Яшар, Юлиян Петков, Антон Димитров, Георги Филипов (Калиакра); Спас Делев, Райс Мболи, Борис Галчев (ЦСКА)
Червени картони: Адемар (36-ЦСКА); Спас Делев (85-ЦСКА)