На 6 август в София стартира нова футболна академия, която носи името Барса БГ. Неин създател е бившият футболист на ЦСКА от 70-те години Йордан Христов, който дълги години е работил като треньор в Австрия и в Обединените арабски емирства. Заедно със своя партньор Светлин Мирчев двамата си поставиха за задача да разчупят стандартните тренировъчни процеси в България, въвеждайки нова за родната територия методика. Г-н Христов беше любезен да даде обширно интервю за читателите на БЛИЦ.
 
- Г-н Христов, бихте ли пояснили на нашите читатели какво точно представлява създадената от вас футболна академия Барса бг. С какво тя се различава от останалите детско-юношески школи?
- Първо искам да поясня, че при нас няма отбори в отделните детско-юношески формации. Ненапразно това е академия, а не школа. Разликите са няколко. Основната е в спецификата на работа с децата и юношите. Нашата задача е да развием качествата и потенциала сред младите таланти. Т.е. – ние залагаме главно на индивидуалната подготовка, но, естествено, обръщаме внимание и на тактическите умения. Преди всичко обаче целта е да се развият ключовите футболни качества като бързина, техника, креативност, координация и 23.jpgдруги. Това са важни и ключови елементи в спортно-техническата характеристика на всеки един млад талант. Той трябва да ги развие, да ги усъвършенства. В академията не работим под постоянния стрес за победи, високи цели и убедителни резултати. Това е така, защото, както вече споменах, ние не разполагаме с отбори в отделните възрастови групи. А отсъствието на стреса и липсата на постоянната гонитба за спечелване на победи разтоварват неимоверно много психически и помагат да се концентрираш и да тренираш за удоволствие.
 
-Споменахте усъвършенстване на техниката. Какво точно имате предвид?
- Футболната техника е широко понятие. Тя е съставена от страшно много градивни частици. Целта е краката на футболистите да станат като ръцете на баскетболистите. Или казано най-точно – да станат като краката на Лео Меси. Това може да се получи след многократни повторения и тренировки. В тази връзка използваме различни артикули, които са част от тренировъчния процес. Всяка тренировка продължава 75 минути. Първо провеждаме загрявка за така нареченото чувство към топката. Имам предвид спиране, дрибъл, обработка на топката, финтове, пасове. Следващият етап от заниманието е т.нар. двустранна игра. Не разбирайте обаче мач на големи врати и огромен терен. Във въпросната игра участват два тима, съставени от по четирима или петима футболисти. Именно в малките игри, където има повече единоборства и докосвания на топката, се крие истината.  Аз държа много на елемента преодоляване на съперник очи в очи, т.е. – един срещу друг.
 
-Вашата академия стартира на 6 август на спортен комплекс “Царско село”. Има ли достатъчен интерес и колко футболисти се записаха?
- Тъй като в момента все още е лято, не очаквахме да се запишат много деца. Сега е ваканционен период. София е почти празна – хората са на море, на планина, в провинцията. Но за наше щастие се явиха доста кандидати от различни възрастови групи. Тренировки с нас започнаха деца и юноши от “Левски”, ЦСКА и Славия. Уточнявам, че тези деца и юноши си водят подготовка с техните отбори и идват при нас, за да усъвършенстват своите футболни качества.
 
- Т.е. – даден футболист, да речем юноша на ЦСКА, след като приключи тренировката в своята школа, идва после при вас, за да доразвие индивидуалните си качества?
-Точно така. Както вече споменах, това е основната цел на нашата академия. Трябва да уточня обаче, че при нас се записаха и деца, които не спортуват активно и не са част от софийските детско-юношески школи.
 
-Колко пъти в седмицата имате тренировки?
-До миналата неделя се тренираше всеки ден на спортния комплекс в “Царско село”. От 15 до 31 август заниманията ще се провеждат в понеделник, сряда, петък и събота от 10,30 часа отново на същото място. От 1 септември ще въведем и следобедни занимания, тъй като интересът ще е по-голям, имайки предвид края на ваканционния период. За всяко дете има осигурена футболна топка, както и нужните атрибути за тренировка и координация.
 
-Вие сте работили дълги години в Австрия и в Обединените арабски емирства. От кого сте взаимствали, за да приложите тази практика в България?
-Повечето упражнения, които прилагаме в академията, са патент на популярния холандски специалист Вил Кьорвер. Той е родоначалникът на тези програми. А е излишно да ви припомням, че холандската юношеска школа навремето беше най-добрата в света. В момента №1 е тази на Барселона. През 80-те години завърших треньорската школа в Линдабрун, Австрия. Работил към като треньор по футболна техника в Аустрия (Виена). Бях първият специалист в тази област в Австрия. След като прекарах доста време там и упражнявах професията си, се прехвърлих в Емирствата, където останах 20 години. Там имах щастието да се запозная със самия Кьорвер, който вече не е между живите. Двамата работихме в Ал Васъл от Дубай. Това е клубът, където треньор отскоро е Диего Марадона. Имах щастието да работя и с други известни специалисти, но Кьорвер е корифеят. Присъствал съм на десетки конгреси, посветени на детско-юношеския футбол. Там на няколко пъти споменаваха доста интересен факт – за 10 години са нужни 10 000 часа качествени тренировки, за да достигне даде футболист до максимално високо ниво. Това означава минимум по 3 часа тренировки всеки ден. Така е в Бразилия и ето защо там се развиват толкова много таланти.
 
22.JPG- За краткия период от 6 август до днес успяхте ли да забележите талантливи деца, които тренират при вас.
- Разбира се. Впечатлен съм от едно момченце на пет годинки. Казва се Алекс. Брат му Кристиан – 8-годишен, също е страхотен талант. Има и три деца от Славия и “Левски”, в които също има огромен потенциал. Въпросът е той да бъде доразвит максимално.
 
- Проявяват ли интерес наши треньори и специалисти към вашата работа и методика?
-Да. На някои занимания присъстваха Стойчо Младенов, Красимир Безински и Димитър Димитров-Херо. Херо пристигна с помощниците си от Черноморец, когато бяха в София за мача с ЦСКА. Изгледа цялата тренировка от “А” до “Я”.
 
- Колко души сте в щаба на футболната академия?
-Засега сме аз и моят приятел и бивш съотборник от ЦСКА Светлин Мирчев. Светльо е доказано име от годините, когато беше треньор в школите на ЦСКА и Септември. Искаме обаче академията да се разрасне и поради тази причина обучаваме двама млади специалисти, които впоследствие ще се включат в тренировъчния процес.
 
-Засега тренировките се провеждат на “Царско село”. Каква е перспективата?
-Перспективата е да провеждаме занимания не само в този, но и в други комплекси. Искаме да разширим нашата география, като на първо време сме си поставили за задача да тренираме деца и юноши и на други места. Например в базите на столичните отбори. Това ще облекчи самите млади футболисти. Вместо да пътуват от единия край на София до другия, те ще провеждат допълнителните си тренировки при нас на терените, където тренират с родните си тимове. В по-далечен план желаем академията да се разпростре и в провинцията. Или по-специално – в по-големите градове. Тази ни идея ще се превърне в реалност, ако съумеем да намерим спонсор.
 
-Вярно ли е, че ви предстои среща с представители на БФС и с националния селекционер Лотар Матеус?
-Да, планираме да разговаряме както с босовете от футболната ни централа, така и с националния селекционер. Искаме тези допълнителни занимания, които прилагаме в академията, да бъдат провеждани и с футболисти от различните национални гарнитури – деца и юноши. Вече сме провели предварителни разговори, но същинските тепърва предстоят. Лотар Матеус често споменава с огорчение, че детско-юношеския футбол в България не е на високо ниво. И е напълно прав. Ние сме готови да помогнем. Пътят за излизане от футболната криза у нас е именно в ДЮШ.
 
-Има ли интерес от момичета, макар че футболът е мъжка игра?
-Ако има такъв, сме готови да създадем група, в която да тренират момичета и девойки. Въпрос на интерес.
 
-И накрая – защо кръстихте академията Барса БГ?
-Защото Барселона е еталонът за прекрасен футбол в момента. Това е не само европейски, но и световен еталон. Там разполагат с уникална школа, от която се раждат десетки таланти. И не само се раждат, но и се развиват отлично и превземат футболните върхове. Силно се надявам един ден това да се случи и в България. Тогава ще бъда изключително щастлив. Но преди всичко е нужна работа, тренировки, труд и най-вече желание. Сигурен съм, че доста момчета мечтаят един ден да станат като Лео Меси или като Димитър Бербатов. Или поне да се доближат наполовина до техните качества. Смятам, че има с какво да им помогнем...

-Ако има още желаещи да се запишат във вашата академия, на кого трябва да се обадят?
-Могат да ни открият на телефони 0888 13 13 04, 0878 710 813 или 0899 79 97 10.
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ