Твенте и Бенфика завършиха 2:2 в голов трилър от първите среши в плейофите за влизане в групите на Шампионската лига.

Мачът започна добре за домакините, които поведоха с гол на Люк де Йонг в 6-ата минута. След това обаче Твенте допусна пълен обрат, като точни за Бенфика бяха Оскар Кардосо в 21-ата и Нолито в 35-ата минути. Все пак след почивката в 80-ата минута Брайън Руис изравни за 2:2 и остави лека интрига за реванша в Лисабон след седмица.

Още в 4-ата минута Ники Михайлов блесна с добра изява, отразявайки удар отблизо на Николас Гайтан, който премина през няколко защитника и навлезе опасно в наказателното поле на Твенте. Две минути по-късно Люк де Йонг пое с гърди топката и с невероятен диагонален удар от около 22 метра откри резултата в полза на домакините от Енсхеде – 1:0. Гостите от Лисабон се опитаха да отговорят, като взеха инициативата и владееха повече топката в следващите минути, но така и не успяха да създадат сериозна опасност пред вратата на Михайлов. Все пак в 21-ата минута усилията на „лисабонските лъвове” бяха възнаградени, след като Оскар Кардосо препарира Николай Михайлов с удар от около 25 метра и изравни за 1:1. В ответната атака домакините имаха шанс отново да поведат, но ударът на Брайън Руис бе париран успешно от вратаря Артур.

Играта се поуспокои до 35-ата минута, когато Аксел Витсел от гостите навърза няколко бранители на Твенте, навлезе в наказателното поле и подаде към непокрития Нолито, който почти на празна врата вкара за 1:2. До края на полувремето Твенте се опита да стигне до равенството и Брайън Руис бе близо до гола, но ударът му от фаул бе отразен от Артур, който се намеси решително и в добавеното време на първата част след удар от далеч на Дени Ландзаат.
111.jpg
След почивката Твенте опита всичко по силите си да стигне до изравнително попадение и бе много близо в 59-ата минута, когато след центриране от ляво на Ола Джон и удар с глава на Люк де Йонг се наложи на Артур да избива с върха на пръстите си в корнер. Същият този Де Йонг отново пропусна в 67-ата минута, когато получи страхотен пас от Брайън Руис и стреля от около 10 метра, но Артур бе на мястото си и отрази. Малко след това и влезлият на мястото на Аймар аржентинец Хавиер Савиола от гостите стреля опасно, но на сантиметри покрай вратата на Ники Михайлов. След редица пропуски най-накрая домакините успяха да изравнят в 80-ата минута, когато Ола Джо проби по лявото крило и центрира, а нападателят Брайън Руис с глава вкара за 2:2. Гостите претендираха за нарушение в атака на костариканския национал, но такова не бе отсъдено. В добавеното време на мача Ники Михайлов спаси отбора си от загуба, след като със страхотна намеса изби в корнер удар отблизо на Нолито. И след ъгловия удар гол не падна, за да се запази интригата жива и за реванша след седмица в Лисабон.

Твенте – Бенфика 2:2
1:0 Люк де Йонг (6), 1:1 Оскар Кардосо (21), 1:2 Нолито (35), 2:2 Брайън Руис (80)

Стадион „Гролш Весте”, Енсхеде
Съдия: Алберто Ундиано Майенко (Испания)
Жълти картони: Артур (Бенфика)

Твенте: Михайлов, Корнелисе, Висгерхоф, Брама, Ландзаат (46-Янко), Люк де Йонг, Брайън Руис, Байрами (58-Ола Джон), Вилем Янсен, Дъглас, Тиендали (75-Буйсе)

Бенфика: Артур, Емерсон, Луизао, Хави Гарсия, Нолито, Аймар (64-Савиола), Макси Перейра, Гайтан (56-Рубен Аморим), Витсел, Оскар Кардосо (87-Матич)