ЦСКА победи много трудно Черноморец с 1:0 в мач от 2-ия кръг на “А” група. Единственото попадение реализира румънската звезда на “червените” Янис Зику, който се разписа и при успеха над Локомотив (София) в миналия кръг. Двубоят беше генерална репетиция за “армейците” преди гостуването на Стяуа от плейфоите на Лига Европа на 18 август (четвъртък). След победата ЦСКА събра пълен актив от 6 точки и се изравни на върха заедно с лидера Черно море.

Мениджърът на ЦСКА Милен Радуканов заложи на Райс Мболи на вратата. Отдясно в защитата излезе Иван Бандаловски, в центъра Апостол Попов и Костадин Стоянов, а отляво се завърна Румен Трифонов, който прати Адемар на резервната скамейка. Останалата част от състава беше традиционната – Тодор Янчев и Борис Галчев в центъра на халфовата линия, отдясно Спас Делев, а отляво Грегъри Нелсън. На върха на атаката започна Мишел Платини, помага му Янис Зику.

През първото полувреме домакините имаха затруднение срещу наситената халфова линия на бургазлии. Гостите добре затваряха подстъпите по двете крила и се справяха със Спас Делев и Грегъри Нелсън. Милен Радуканов постоянно правеше вътрешни рокади, като Мишел Платини игра като ляво крило, Спас Делев отдясно, а в атака Зику и Нелсън. В първите минути играчите на ЦСКА опитаха домакински натиск, но той не доведе до нищо опасно. Черноморец игра на контраатаки и няколко пъти Георги Андонов излизаше зад двойката централни защитници на “червените” Костадин Стоянов и Апостол Попов. В 17-ата минута именно Андонов влезе в наказателното поле на домакините, но в последния момент Бандаловски с шпагат изчисти.

В 30-ата минута съдийската тройка отмени гол на ЦСКА, като положението беше много интересно. След центриране в наказателното поле на Черноморец Зику прати топката във вратата, но страничният съдия маркира засада. В далечния ъгъл на игрището извън терена имаше играч на гостите, който по време на паса тъкмо пресичаше аутлинията. Ако футболистът е бил на терена, той е бил последен в защита и е покривал засадата, при което попадението е напълно редовно. Именно за това протестираха играчите на ЦСКА, но голът им не беше зачетен.

До края на първото полувреме “армейците” се мъчеха, нямаше и помен от добрата игра на Спас Делев и Грегъри Нелсън по крилата. Борис Галчев също се представи далеч от познатото ниво и въобще не помагаше в средата на терена. В защита “червените” също имаха проблеми, след като Костадин Стоянов и Апостол Попов често грешаха. Бековете Бандаловски и Румен Трифонов не успяха при почти нито едно центриране и често подаряваха топката на съперника. В края на полувремето ЦСКА натисна, но Зику от пряк свободен удар и Спас Делев пропуснаха. В последната минута Стоян Колев за пореден път отчая нападателите на домакините, след като спаси сигурен гол след прехвърлящ пас на Спас Делев. Именно вратарят на Черноморец заслужава похвали заради страхотните спасявания, които направи през целия мач.

untitled01.jpg

В 48-ата минута Георги Андонов стреля опасно покрай вратата на ЦСКА, след като беше изведен от Цветомир Цонков вляво в наказателното поле. В следващата минута Платини от воле нанесе хубав шут след добро центриране на Тодор Янчев. През втората част домакините продължиха да изпитват трудности в атака, Зику опитваше всичко възможно, но завършващият удар липсваше. “Армейците” заложиха на дълги подавания към Спас Делев и Нелсън по крилата, които в повечето случаи не успяваха да се справят. В 65-ата минута Делев центрира отляво, Зику не успя да играе с глава, след това падна в наказателното поле, но нямаше дузпа. В 69-ата минута Спас Делев пропусна след удар отляво в наказателното поле, топката мина покрай вратата. Минутите минаваха, а натискът и хаотичните атаки на ЦСКА не водеха до гол. Пропуските обаче зачестиха. В 74-ата минута Бандаловски прати топката на сантиметри покрай гредата след удар с глава. Преди това отново Делев не успя да преодолее Стоян Колев, който излезе и с крак изчисти.

В 79-ата минута Янис Зику вкара скъпоценния гол. Спас Делев получи на границата на наказателното поле, видя румънеца вдясно, той с премерен фалцов удар по земя най-после превзе вратата на Черноморец. След гола “армейците” получиха импулс в играта, но Спас Делев и Адемар не успяха да вкарат второ попадение. До края на двубоя гостите от Бургас натиснаха, но не стигнаха до изравнителен гол. В добавеното време играчи от Черноморец скочиха към резервната скамейка на ЦСКА, Иван Караджов получи жълт картон въпреки че не беше в игра.

Двубоят по минути тук

ЦСКА ЧЕРНОМОРЕЦ 1:0
1:0 Янис Зику (79)

cska_logo.JPG ЦСКА:
92.Райс Мболи, 11.Иван Бандаловски, 6.Костадин Стоянов, 19.Апостол Попов, 8.Румен Трифонов, 18.Борис Галчев (73 - Адемар), 5.Тодор Янчев, 29.Грегъри Нелсън (85 - Саша Живец), 7.Спас Делев (90 - Петър Стоянов), 27.Янис Зику, 9.Мишел Платини
Резерви: 12.Иван Караджов, 2.Павел Виданов, 3.Адемар, 14.Станислав Костов, 15.Станко Йовчев, 22.Петър Стоянов, 77.Саша Живец


4ernomorec.JPG
Черноморец:
12.Стоян Колев, 3.Венци Бонев, 2.Траян Дянков, 5.Николай Николов, 37.Жереми, 22.Цветомир Цонков, 25.Радостин Кишишев, 21.Борислав Балджийски (82 - Венцислав Христов), 7.Георги Андонов, 10.Костадин Дяков, 39.Жужу (77 - Пламен Крумов)
Резерви: 1.Ник Дашев, 55.Георги Терзиев, 11.Христов, 77.Николай Николов, 17.К. Стоянов, 9.Дани Кики, 6.Тодор Паланков


Стадион: "Българска армия"
Съдии: Георги Йорданов, Николай Петров, Пламен Хинков
4-ти съдия: Калин Людмилов
Жълти картони: Апостол Попов, Иван Караджов (ЦСКА); Борислав Балджийски, Николай Николов, Цветомир Цонков (Черноморец)