Националният селекционер Лотар Матеус разкритикува програмата на "А" група, като попита защо ЦСКА и "Левски" играят мачовете си в неделя и понеделник при положение, че в сряда доста от техните футболисти трябва да защитават екипа на държавния тим. Както е известно, "трикольорите" гостуват на Беларус в Минск за контрола, която ще бъде излъчена директно от 20:00 часа по "Евроспорт 2 България" за абонатите на "Булсатком".

- Г-н Матеус, гледахте ли някой от мачовете от старта на "А" група?
- Не само аз наблюдавам играчите. Имам няколко души около мен, които контролират футболистите. В последните седмици пътувах заради ангажиментите си към Българския футболен съюз и понякога имам нужда от малко почивка. Но не съм сам. Ние сме добре организирани и знаем всичко, което се случва с футболистите. Както за състезателите от ЦСКА и от "Левски", така и за тези, които играят извън България.

- Защо Мартин и Стилиян Петрови не са сред повиканите за контролата с Беларус?
- Мисля, че обясних това в последните дни. Разговарях с тях. Искаме да видим някои други играчи на техните позиции. Знаем какво могат Мартин и Стилиян. Никой обаче не може да бъде сигурен какво ще се случи в следващите 3-4 седмици. Може някой от тях да се контузи и след това ще трябва да разчитам на футболист, който няма да има достатъчно опит. Мисля, че имам правото да направя това, което според мен е най-добре за отбора, а не само за един играч.

- Николай Михайлов е контузен. На Пламен Илиев ли ще разчитате?
- Илиев е нашият младежки национал. Но мисля, че пропускате един въпрос, който трябва да зададете. Защо "Левски" играе тази вечер, а ЦСКА снощи? Защо планът не е такъв, че отборите, които имат толкова национални състезатели, не само за мъжкия, а и за младежкия отбор, да играят в събота, за да може тези футболисти да имат един-два дни повече почивка между шампионатния мач и този за представителния отбор.

- Както мислите по този въпрос?
- Задавате въпроси, които критикуват, но в същото време трябва да критикувате и календара на мачовете. Когато поканя, например, играч от "Левски", той ще има само 48 часа между мача довечера и този в сряда. Това се отнася не само за първия отбор, а и за младежите, които утре имат много важен мач срещу Румъния. Но съм щастлив, че мога да разполагам с Илиев. Страхотен талант въобще във футболната вратарска история на България. Той е младежкият ни национален вратар, но правилата са такива, че не може да играе два мача в рамките на 24 часа. Но той попадна в моя списък. Михайлов е контузен, съжалявам за него. Това е шанс да видя Илиев най-малко по време на заниманията днес и утре.

- Какви са очакванияте ви от мача с Беларус?
- Надявам се, че играчите знаят, че това е важен мач преди квалификациите с Англия и Швейцария. Да, има няколко футболисти, които ще ни липсват, като двамата Петрови. Но това не е изненада. Сега имаме нови футболисти, надявам се те да се представят добре, да покажат фокус и мотивация за националния отбор. Не гледам на тези мачове, като на приятелски. Това е важен тест за нас преди квалификациите.

- Гледахте двубоя между Висла (Краков) и Литекс, какво е мнението ви за отпадането на "оранжевите" от Шампионската лига?
- Когато нямаш шансове, не можеш да вкараш и няма как да победиш. Особено, когато трябва да вкараш минимум 2 гола. Всички гледаха мача. Литекс вкара един гол, което не бе достатъчно. А играчите на Висла бяха много по-добри, по-добре организирани, по-компактни, и така елиминираха Литекс.