Суонзи оцеля във Висшата лига след шестия си и сигурно най-труден сезон в английския елит. Уелският клуб постигна това кръг преди края на шампионата и противно на всички очаквания, които витаеха около тима в самото начало на годината. По това време Суонзи беше на последно място в класирането на Висшата лига и изоставаше на четири точки от намиращия се точно над чертата Кристъл Палас и на седем зад 17-ия Мидълзбро, който изпадна.

Тогава на 3 януари 2017 година дойде назначението на Пол Клемънт. В същия ден „лебедите“ победиха Кристъл Палас като гост, но начело на отбора беше временният треньор Алан Къртис. В предишните си четири мача Суонзи беше записал четири загуби (от Уест Бромич, Мидълзбро, Уест Хям и Борнемут), като в тях допусна общо 13 гола.

Управата на Суонзи успя да убеди Клемънт да зареже работата си като асистент на Карло Анчелоти в Байерн, за да наследи американеца Боб Брадли. Американецът се задържа на поста само 85 дни, след като на 3 октомври 2016 година беше назначен начело на уелския клуб на мястото на Франческо Гуидолин.

Пол Клемънт дебютира на 7 януари, ден преди 45-ия си рожден ден, със загуба с 0:2 като гост на прекия конкурент в битката за оцеляване Хъл Сити. Последва и тежко поражение с 0:4 като домакин на Арсенал. В нито един момент обаче мениджърът не губеше надежда, че „лебедите“ може да се спасят. Вместо да използва зимния трансферен прозорец за някакви бомбастични трансфери, той твърдеше, че може да спечели на Суонзи оставане във Висшата лига само с работата си на тренировъчния терен.

Първото, което новият мениджър подобри беше играта в защита. Тимът, който беше допуснал 44 гола в първите си 19 мача от сезона, позволи на съперниците му да отбележат само 25 в следващите 18 срещи. Първият сигнал за ползотворната работа на Клемънт беше победата с 3:2 като гост на Ливърпул, а последва и успех над Саутхемптън с 2:1 у дома. До началото на април бяха записани още две победи, когато дойде неприятната серия.

Поредица от шест мача без победа, в която беше спечелена само една точка – срещу Мидълзбро. Бяха записани загуби срещу Хъл Сити, Уест Хям и Уотфорд – отбори, които също водеха битка за оцеляване във Висшата лига. „Лебедите“ се намираха във водовъртеж, който теглеше отбора към дъното на класирането. След поражението с 0:1 като гост на „стършелите“ Пол Клемънт постави за тима важна цел - задължителна победа срещу Сток Сити. Тя беше постигната с 2:0, а важна роля за това изигра личното му решение да върне в отбора 34-годишния ветеран Лион Бритън и го сложи да партнира на Гилфи Сигурдсон в средата на терена.

Друго важно тактическо решение беше да направи офанзивен дует от Фернандо Йоренте и Андре Айю. Тези две новости в играта на тима, предприети от Клемънт, доведоха до спечелването на 10 точки в четирите мача след загуба от Уотфорд (победи над Сток Сити, Евертън и Съндърланд, както и равенство с Манчестър Юнайтед). В тези срещи Йоренте вкара три гола (два след асистенции на Айю). Сигурдсон пък се разписа един път и подаде за две попадения. Андре Айю асистира и за един от головете на исландеца.

Серията от четири поредни мача без загуба в първенството гарантира на Суонзи оставането във Висшата лига кръг преди края. Успехът на Пол Клемънт в акцията по спасяването на „лебедите“ в елита му донесе номинация за най-добър мениджър за сезона във Висшата лига. При това за четири месеца работа. Останалите номинирани са Антонио Конте (Челси), Маурисио Почетино (Тотнъм), Шон Дайч (Бърнли), Тони Пюлис (Уест Бромич) и Еди Хау (Борнемут).

Това със сигурност е накарало собственика на Дарби Каунти – Мел Морис, да съжалява за решението си, взето преди 15 месеца. Тогава Морис уволни Клемънт от мениджърския пост на „овните“. По това време Дарби Каунти беше пети и на пет точки зад тогавашния лидер в класирането на Чемпиъншип. През този сезон тимът от „Прайд Парк“ финишира девети, на 27 точки зад първия във втора дивизия Нюкасъл и на 13 точки зад последния участник в плейофите за място във Висшата лига.

В Суонзи обаче със сигурност са доволни, че се довериха на Пол Клемънт. Мениджърът не само спаси тима от изпадане, а и даде урок на клубната управа относно грешките с треньорските назначения през последните години. Вероятно до битката за оцеляване нямаше да се стигне, ако шефовете на „лебедите“ още през октомври бяха предпочели кандидатурата на Клемънт пред тази на Боб Брадли. Това обаче е теория на вероятностите, а фактите говорят, че Суонзи ще играе в английския елит и през следващия сезон.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ