Най-старият футболен клуб в света ФК Шефилд отпразнува 159-ия си рожден ден. Английският тим съществува и до днес, подвизавайки се в аматьорската Нортърн Премиър Лийг – осмото ниво на футбола в Англия. Ръководството му пък официално подаде документи в английското министерство на културата да стане първият клуб, който да бъде признат за световно и културно наследство на ЮНЕСКО.

Кандидатстването е чрез първото футболно игрище „Олив Гроув” от основаването на клуба на 24 октомври 1857 година. Игрището е откупено от клуба за 150 000 паунда през 2015 година чрез мащабна кампания за набиране на средства и през следващите години с помощта на спонсори трябва да се превърне в „Дом на футбола” – аматьорски стадион с исторически монумент за футболните фенове от цял свят.

Клубът има един по-значим успех в своята история - ФА Къп при аматьорите през 1904 година. Това е едва вторият клуб, който е отличен от ФИФА с Орден за заслуги след испанския гранд Реал (Мадрид).

Световни легенди като Краля на футбола Пеле и Ерик Кантона и водещите клубове от Италия, Реал (Мадрид) и Борусия (Дортмунд) подкрепят ФК Шефилд.