Мениджърът на Манчестър Сити Хосеп Гуардиола направи неприятно и донякъде шокиращо признание за своята кариера с оглед на увеличаващите се критики във връзка с представянето на „гражданите” под негово ръководство.

За едни испанецът все още е най-добрият треньор в света, а за други той вече не може да се слави като перфектен събирач на трофеи, за какъвто бе смятан от мнозина. Ранното отпадане на Манчестър Сити от Шампионската лига още на 1/8-финалите от Монако захранва още повече критиците на каталунеца. Все повече се засилват мненията, че успехите му начело на Барселона и Байерн са били плод на огромните спортни качества в двата състава.

Самият Гуардиола също е съгласен, че работата му в Манчестър Сити е определено по-голямо предизвикателство в сравнение с първите две спирки в треньорската му кариера.

„Сега е първият момент в моята кариера, в който чувствам, че трябва да се докажа като треньор. Барселона или Байерн – при тези тимове е ясно, че е голямо нещастие и катастрофа, ако не спечелиш. Знаех го. Тук не го мислех така, но за медиите и тук е катастрофа, ако ние не печелим. Ще продължи по-дълго да имам този отбор, който бих искал да имам. Но точно това е, което толкова обичам да правя. Другите клубове бяха малко по-напред”, призна 46-годишният специалист.

Барселона спечели 14 трофея при него, а в Байерн бяха прибавени още 7 титли от всички турнири в рамките на три сезона. В дебютния си сезон начело на Манестър Сити Гуардила може да спечели единствено ФА Къп – Купата на Англия, а в този турнир „гражданите” се изправят на полуфинал срещу Арсенал.

„Имах късмета да тренирам велики отбори. Сега е първият път, в който мога да помогна така на отбора, че хората да кажат: „Уоу, Пеп го може това и в Англия при Манчестър Сити”. Обичам този клуб и искам да остана още дълго тук. За мен това е голямо предизвикателство”, допълни Гуардиола, чийто договор с клуба е до лятото на 2019 година.

ВСИЧКО ЗА АНГЛИЙСКАТА ВИСША ЛИГА