Един от съперниците на Лудогорец в група „А” на Шампионската лига Арсенал разби Челси с 3:0 на "Емирейтс" в лондонското дерби от шестия кръг на английската Висша лига. „Топчиите” вкараха и трите гола за успеха още през първата част чрез Алексис Санчес (11), Тио Уолкът (14) и Месут Йозил (40), които направиха страхотен подарък за празника на мениджъра Арсен Венгер. Френският специалист празнува 20-годишен юбилей начело на „артилеристите”, след като пое тима на 22 септември 1996 година. Никога преди това в историята на Висшата лига Арсенал не бе вкарвал три гола на Челси и водил с 3:0 още преди почивката.

Венгер заложи на същия състав, който преди седмица победи Хъл Сити, оставяйки Гранит Джака и Оливие Жиру на резервната скамейка. Бившият халф на Арсенал Сеск Фабрегас пък започна като титуляр за Челси за първи път в шампионата през този сезон. Испанският футболист бе предпочетен от италианския мениджър Антонио Конте пред бразилеца Оскар. Капитанът на гостите Джон Тери не е възстановен от своята контузия и пропусна дербито, а партньор на Гари Кейхил в центъра на отбраната бе празилецът Давид Луис, върнат от ПСЖ за 30 милиона евро в последния ден от летния трансферен прозорец.

След нервни първи минути, след което се стигна до ужасна грешка на бранителя на гостите Гари Кейхил, който в 11-ата минута се забави прекалено много при обработването на топката и тя бе открадната от Алексис Санчес. Чилиецът напредна и сам срещу Тибо Куртоа не сгреши за 1:0. Две минути и 21 секунди по-късно Айоби изведе Ектор Белерин по десния фланг и испанецът подаде към Тио Уолкът, който се разписа за 2:0.

В 40-ата минута при контраатака на "артилеристите" Месут Йозил преодоля Канте, след което намери чилиеца Алексис Санчес и той върна на германския плеймейкър, който засече топката от въздуха, тя тупна в земята и прехвърли Куртоа за 3:0. Така Челси губеше с такъв резултат на почивката във Висшата лига за първи път от месец май 2012 година.

През втората част „топчиите” можеха да направят успеха си по-изразителен, но при две бързи контраатаки не успяха да се разпишат. Уолкот сбърка решителното подаване към Санчес в първия случай, а след това Йозил се опита да играе топката атрактивно и сгреши.

В 69-ата минута Тибо Куртоа спаси удар на Тио Уолкът, който нахлу отдясно в наказателното поле на гостите. Челси имаше своя шанс да върне един гол в 84-ата минута, когато нападателят Миши Батшуай пропусна срещу Петър Чех.

В крайна сметка Арсенал напълно заслужено спечели трите точки и се изкачи на терто място във временното класиране с 13 точки, колкото има и Ливърпул, изоставайки на 5 от лидера Манчестър Сити. Челси е осми с 10 точки.

ВСИЧКО ЗА АНГЛИЙСКАТА ВИСША ЛИГА