Джърмейн Дефоу трогна цяла Англия с поведението си преди световната квалификация с Литва (2:0). 34-годишният нападател вкара първия гол в първия си мач за "трите лъва" в последните 3,5 години.

Не това обаче беше поводът Дефоу да спечели симпатиите на 77 000 зрители на „Уембли“, но и на милионите пред телевизионните екрани. Преди началото на двубоя ветеранът се появи на терена заедно с петгодишния Брадли Лаури, който е неизлечимо болен от невробластом (тумор, характерен при децата и бебетата). Дори капитанът на „трите лъва“ Джо Харт не излезе първи от тунела, а позволи на Дефоу и хлапето да минат преди него.

Брадли е фен на Съндърланд, където играе Джърмейн Дефоу. Нападателят вече няколко пъти е посещавал малкия футболен запалянко в болницата в града. Двамата добре се познават и малчуганът счита футболиста за най-добрия си приятел. Всички на „Уембли“ и пред екраните станаха свидетели на това, след като видяха как Брадли Лаури прегръща Дефоу. Футболистът се държа с него като близък роднина и част от семейството.

Малкият Брадли е диагностициран с невробластом на 7 януари 2013 година. Той пребори болестта един път и беше в ремисия, когато през юли миналата година симптомите се подновиха. Беше стартирана кампания в Англия за набирането на 700 000 паунда, които да помогнат на малчугана да премине нов вид лечение в САЩ.

Парите бяха събрани, като голяма помощ оказа общността на феновете на Евертън, които дариха 200 000. Самият клуб Съндърланд също помогна, момчето няколко пъти излиза с тима на терена, а играчите на „черните котки“ го посещаваха в болницата.

В края на 2016 година лекарите поднесоха тежката новина. Ракът на хлапето е толкова напреднал, че терапията в САЩ няма да го излекува, а единствено може да продължи живота му. Това обаче не отчая родителите на Брадли. Малкият в момента преминава нов вид лечение в клиника в Нюкасъл.

„Ако трябва да съм честна, изборът не беше труден. Още не съм готова да се разделя с Брадли и знам, че той е боец. Дълбоко в сърцето си знаех, че ще опитаме този нов вид терапия. Прибирането му у дома никога не е стояло на дневен ред. Дори да загубим сина си по време на лечението, поне ще знаем, че сме го загубили по време на битка, а не примирени“, заяви майката Джема пред „ITV“.

 


* Снимка: REUTERS