За пореден път българският избирател и тези, които подкрепиха ГЕРБ и патриотите, ще разберат, че са били излъгани. Те спечелиха в името на народа и го предадоха в името на властта. Това заяви зам.-председателят на парламентарната група на „БСП за България” Жельо Бойчев по БНР, съобщиха от пресцентъра на Националния съвет на БСП.

По думите му вече е станало ясно, че за пореден път ще се сключват сделки за формиране на мнозинството. Според него това се случва и с предизборните обещания- пример пенсиите. Той припомни искането на БСП за преизчислението на пенсиите, обосновано с реални финансови параметри. „Ние искаме индексациите на пенсиите да стане на база средноосигурителния доход. Искаме справедливост на пенсионноосигурителния модел”, обясни Бойчев и продължи с другите предложения на левицата.

„Искаме замразяване заплатите на депутатите. Те да останат на нивата от края на миналата година. Трябва да се дава пример. Когато някой обещае в управленската си програма, че ще има ръст на доходите на хората, евентуално в края на мандата, а властта си актуализира заплатие на всеки три месеца- най-малкото което може да се каже е, че това изобщо не е справедливо”, обясни Жельо Бойчев.

Депутатът от левицата бе попитан дали национализмът в управлението в България и Европа притеснява БСП. Бойчев бе категоричен, че в българската политика се налагат двойни стандарти. „Притеснява ме мълчанието на всички онези, които не много назад във времето – през 2013 г, бяха по всички студиа и медии и обясняваха как евробъдещето се поставя на карта. Как присъствието на Атака в парламента, която тогава по никакъв начин не участваше в управлението на правителството „Орешарски”, но само защото била в парламента, поставя под въпрос евробъдещето на страната. Писаха се писма до Европа. Обясняваше се колко драматична е картината с участието им в парлеманта ни, а сега ме притеснява огромното мълчание по темата”, обясни зам.-председателят на ПГ. Той каза, че е много притеснен от тези двойни стандарти. „Сега, същите тези хора, не само че присъстват в българския парламент, но те преговарят за участие в правителството. И тишината на всички тези будни тогава граждани, сега ме притеснява. Всички тези будни съвести тогава, сега са много притихнали”, коментира Бойчев.

За напускането на Георги Гергов от ИБ на БСП, Жельо Бойчев заяви, че това е било единственото вярно и възможно решение. „Удовлетворен съм, че той осъзна поведението си и сам се оттегли от Изпълнителното бюро”, каза още Бойчев.