Нестабилността на бъдещото правителство идва от това, че за пореден път българските граждани ще останат излъгани. Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев, цитиран от "Фокус".
Той допълни, че сделката, около която се сформира съставът на следващото правителство и съставът на мнозинството, е базирана на отстъпления от основни ангажименти, осигурили победата на ГЕРБ на изборите. „Разчитайки на тези знаци, съвсем нормалното е да направим такъв тип предположение, а именно, че това мнозинство трудно може да изкара един пълноценен и пълен парламентарен мандат. Вижда се разминаването по редица въпроси“, обясни Жельо Бойчев. 

На въпрос дали БСП, въпреки че е опозиция на ГЕРБ, ще подкрепя правителството по важните теми, като председателството на България в ЕС, Жельо Бойчев посочи, че първото действие на сегашното Народно събрание е било да се направи изслушване на вицепремиера Деница Златева. По думите му левицата и ГЕРБ единодушно са подписали искането за това изслушване, което впоследствие е проведено в съдържателна форма. „Показахме, че по тази тема ще помагаме и ще търсим консенсус“, отбеляза Жельо Бойчев. 

По отношение на скандала около Георги Гергов той подчерта, че това е затворена тема за БСП и поясни, че отговорността на всеки един от членовете на левицата е достатъчно силна, за да остане съсредоточена върху това да бъде активна опозиция на това управление.