Жалко ще бъде, ако новите депутати съсредоточат всичките си усилия само върху избирателните права на българските граждани, каза днес в Пловдив вицепрезидентът Илияна Йотова, цитирана от БГНЕС. 
"Аз не съм убедена, че този състав на Народното събрание, какъвто беше конструиран вчера, е готов с новите предложения за Изборния кодекс. Смятам, че има нужда от хоризонтални промени по доста други закони - Закона за българите в чужбина, Закона за чужденците, Закона за българското гражданство. Защото другото означава отново кръпка на парче и пак няма да постигнем резултатите, които всички ние искаме. 

Че има проблеми, всички го видяхме по време на кампанията. И не става дума за уседналост, в никакъв случай. Аз съм много горещ привърженик на този член от Конституцията, член 26, който дава еднакви права и задължения на всички български граждани, независимо къде се намират те. 

Между другото, покрай тази дискусия си направих труда да видя в онези смутни години в началото на 90-те как са приемани различни текстове в Конституцията. Тогава имаше палаткови лагери, една част от българските политици не бяха съгласни с новата Конституция. Оказа се, че чл. 26 за правата на българските граждани извън територията на страната е приет с един от най- големите консенсуси", отбеляза Йотова, която участва в научна конференция, организирана в Пловдивския университет, на тема "10 години България в Европейския съюз- успехи и предизвикателства".