Абсурдно е дори произнасянето като теза на румънския модел, защото той беше някаква работеща формула и универсален вариант, който би могъл да се проектира и в други държави, досега и доста други страни, които се опитват да се реформират, за да могат да влязат в Европейския съюз, щяха да отидат и да взаимстват практики от румънския модел. Това заяви лидерът на "Ред, законност и справедливост" Яне Янев.
”Защо Румъния да е преди нас?”, попита той. ”Заради прокорупционен закон, веднага след като беше избрано социалистическото правителство в Румъния, излезе огромна част от народа на Румъния и започна да протестира, затова защото имат много добър и ”работещ” модел. Това са удобни мантри на определени лобита, които в България прокарваха своите интереси през последните 10 години”, коментира Яне Янев пред Канал 3.
 
”По чия покана идва антикорупционият прокурор на Румъния. Лозан Панов като какъв го кани? Да не би да е избран от ВСС за главен прокурор? Нали все пак в съдебната система би следвало да има някакво разделение, което да гарантира самостоятелност вътре в самата съдебна система? Нали това беше логиката на реформата, която внесе Христо Иванов и сие. Те искаха ВСС да се раздели на две – на съдийска и на прокурорска квота. Защо тогава Лозан Панов изземва функциите на главния прокурор на републиката? Така ако главният прокурор е на акъла на Панов, трябва да започне да кани председатели на Касациония съд от други Европейски държави, които да покажат, колко не си върши работата нашият Касационен съд. Това е война в съдебната система”, коментира лидерът на ”Ред, законност и справедливост” срещата с Лаура Кьовеши, организирана от председателят на Касационният съд Лозан Панов.
 
”Нещата са наистина несериозни”, констатира той.
 
”В съдебната система най-големият проблем е, че се допускат фатални грешки по отношение на кадруването. Това е един фундаментален проблем, който не е решен, поради липса на солидно законодателство, което наистина да фиксира критерии, които поне да дадат минимални гаранции, че такъв тип персони няма да стигнат до самия връх на Темида”, коментира още Янев.
 
”Защо не попитате Лозан Панов как всъщност беще избран за председател на Касационния съд”, предложи той.
 
”Знаете ли, че само ако поискам да говоря това, което са видели очите ми и са чули ушите ми в сградата на Министерски съвет, знаете ли какво ще стане? Но аз не съм на акъла на Лозан Панов. Не мога да падна толкова ниско, да се изрепча пред цялата държава и да питам кой на кого е пращал есемеси. Аз съм виждал други пратки и съм виждал други хора, които са понесли телесата си там, в институция, в която по принцип не бива да влизат”, коментира още Яне Янев.
 
”Виждал съм Лозан Панов в Министерски съвет не веднъж! Да сте виждали вие Бойко Борисов в Касационния съд? Аз не знам да има такъв прецедент, така че когато се излагат факти нека се излагат такива, каквито са били и както са са случили, а не както на някои им изнася. Защото като пита Лозан Панов, колко прословут стана неговият есемес с неговото настояване, защо той не бъде честен и да каже колко пъти е търсил Бойко Борисов и по какви поводи? Защо тези неща ги премълчава, а прави бутафория с този есемес?”, попита още Янев.
 
”Преди да има медии като Канал 3, казвам го, защото сега съм тук – в Канал 3, групировката на Иво Прокопиев спокойно беше монополизирала всичко свързано със съдебната система и те си мислеха, че само и единствено те са оторизирани свише, да говорят, да анализират и да дават информация за това което се случва в съдебната власт. Когато и други медии започнаха да вземат участие и да отразяват събитията на съдебната система, тогава пък започна някаква война между някакви медийни групировки. Това е абсурдно!", възмути се той. 
 
”Виждал съм секретни доклади – засекретени, на съответното ниво и поради съответната необходимост, където ако ви покажа, какво пишат и какво говорят съдии с други, които сега се правят на Дева Мария във ВСС вие ще припаднете. Един от тях е този, който пледира ВСС да покани въпросния главен прокурор срещу корупцията В Румъния”, каза още лидерът на ”Ред, законност и справедливост” и визира, че има предвид членът на ВСС Калин Калпакчиев.
 
”Когато мине срокът, в който мине срокът тези документи да са с гриф, ще стане ясно”, поясни той.