Големият победител на тези избори е лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Едва ли има някой, който да не е чувал името му или пък да не е следил отблизо политическата му биография в последните години.

Бойко Борисов завършва факултета по „Противопожарна охрана” в Академията на МВР. Осем години след това заема длъжности в системата на вътрешните работи. Още като курсант Борисов е приет в Българската комунистическа партия.

През 1990 г. се отказва от МВР и става бизнесмен. Създава и управлява няколко охранителни фирми. В този период работи с хора със спорна репутация като Румен Николов, известен като Пашата, Младен Михалев – Маджо и Алексей Петров. Борисов персонално осигурява охраната комунистическия първи Тодор Живков.

През 2001 г. НДСВ печели изборите, а Борисов става главен секретар на МВР. На следващите избори води две от депутатските листи на царското движение. Отказва се от парламента, а малко след това и от поста си в МВР. През 2005 г. започва времето му като столичен кмет, а през 2009 г. партията му ГЕРБ печели парламентарните избори и Борисов поема управлението на държавата.

Футболистите от отбора на Борисов – Бистришките тигри, се оказаха пасажери на правителствения самолет. Парламентарна комисия се зае да разследва как премиерът е използвал правителствения Авиоотряд 28. 

През зимата на 2013 г. Борисов подава оставка след протести заради високите сметки за ток. След кратко управление на БСП и ДПС обаче той се връща за втори път във властта. Като премиер не се отказва от назначените по време на управлението на двете партии шеф на ДАНС и главен секретар. Затова вътрешният му министър Веселин Вучков се подава оставка и напуска управлението, оставяйки съмнения за зависимост на премиера от предшестващите го във властта. Следва още едно знаково оттегляне – тръгва си и правосъдният министър Христо Иванов заради несъстоялата се в обещаните мащаби съдебна реформа.

Във „Фейсбук” бившият премиер отбелязва запомнящо се представяне. Снимките с магнолиите му в двора му събраха хиляди харесвания. Миналата Коледа пък премиерът сподели там, че ще става дядо, а по-късно представи и внука си – Бойко.

ОЧАКВАЙТЕ В БЛИЦ ЕКСКЛУЗИВНИ ПОДРОБНОСТИ ЗА ИЗБОРНИЯ ДЕН!

Източник: bTV