Актьори, спортисти, музиканти, журналисти, деца на политици... И те са част от битката за депутатските места на предсрочните парламентарни избори в неделя, те също ще се включат в битката за народната любов.

Една от емблемите на БСП безспорно е актьорът Стефан Данаилов, който ще води листата на Столетницата в 24-и МИР в София и в морската столица Варна. И докато Ламбо е отдавна познато име в политическите среди, то на четвърто място в листата на БСП в същия 24-и МИР в София е актрисата и певица Нона Йотова. Изпълнителката на хита "Синьо безвремие", която е и половинка на бившия МВР шеф Богомил Бонев, изглежда също има сериозен шанс да намери място в следващия парламент, с оглед мястото, което заема, пише dnes.bg.

И като говорим за актьори, друго познато име също ще атакува парламента, но като независим депутат. Иван Матев, познат още и като "Супер Любо" от телевизионните реклами преди година, се кандидатира като независим депутат в 27-ми МИР в Стара Загора. Самият актьор събра сериозна подкрепа в града под липите и се обяви за "черната овца" на тези избори.

Популярният актьор Веселин Калановски пък е водач на листата на "Движение Да, България"  в Благоевград и Враца. Неговият колега Любен Чаталов повежда листата на "Коалиция на недоволните" в Добрич. В състава й влизат Евролевица, Българска Социалдемократическа партия и Християн-социален съюз.

ГЕРБ отвръщат с появата в листите си на актьора Евгени Будинов, който е девети в листата в 25-и МИР София. Музикантът Калин Вельов също е част от интересните имена в листите на партията на Бойко Борисов, като той е осми в листата на ГЕРБ в 24-и МИР София.

В редиците на музикантите няма как да не прибавим и бившите хиподили Светльо Витков и Венци Мицов, които са част от листите на "Реформаторски блок – Глас народен". Витков дори води листата на коалицията в лидерския 25-и МИР в София. Венци Мицов пък е втори в 24-и МИР в София.

Две емблематични имена от спорта от миналото се борят за места в НС от името на ГЕРБ в Пловдив. Бившият международен футболен рефер и кум на Христо Стоичков Атанас Узунов е осми в Пловдив-град. След него в списъка е легендарният футболист на "Ботев" Петър Зехтински. И ако си мислите, че Узунов е единственият футболен съдия, погледнал към политиката, то се бъркате. Най-интересното име в листата на ГЕРБ за Благоевградско е на последния – младият съдия от Първа лига Стефан Апостолов.

Младият мъж, който е син на кмета на Симитли и също бивш съдия – Апостол Апостолов – Поли, дори вече е международен съдия. Практически мястото му изглежда неизбираемо, но силен вот с преференция може и да го изкачи доста по-напред...

Параолимпиецът Михаил Христов пък е втори в листата на БСП в "лидерския" 25-и МИР София след лидера на партията Корнелия Нинова. Двукратният ни световен шампион на скок дължина за хора с увреждания е на избираемо място и почти сигурно ще скочи и зад парламентарните банки. В Русе пък четвърти в листата на социалистите е олимпийският ни шампион Таню Киряков, който все пак трябва да отбележим, вече бе депутат в 42-то Народно събрание.

Втори в листата на АБВ-Движение 21 в Бургас пък е бившият щангист и бивш шеф на федерацията по вдигане на тежести Антон Коджабашев. В Габрово пък листата на партията на президента Георги Първанов ще води футболната легенда Пламен Марков.

Водач на Обединените патриоти в Кърджали пък е телевизионният водещ и лекар Христо Деянов. Към журналистите с мерак за парламента трябва да добавим и Тома Томов, който е водач на листата на БСП в Благоевград. Неговата колежка Елена Йончева води социалистите в Хасково.

И ако някой ви каже, че политиката не е наследствена работа, не му вярвайте. Децата на доста известни политици също са в листите за 44-я парламент.

Дъщерята на покойния депутат от БСП Димчо Михалевски - Петя, е втора при социалистите в Кърджали. Синът на ексдепутата и настоящ шеф на МВР болница Илия Баташки - Атанас, е осми в Пловдив, а десети в листата на БСП в 24-и МИР в София е внукът на члена на Политбюто и министър на вътрешната търговия при социализма Пеко Таков - Иван Таков. Две места след него е дъщерята на Георги Пирински - Ана, която е и член на Националния съвет на БСП.

В 24-и МИР в София пък е синът на Асен Агов – Йордан. Той е последен в листата на "Нова република".