Димитър Главчев е избран за председател на Народното събрание. За неговата кандидатура гласуваха 157 народни представители, против бяха 0, и 81 се въздържаха. Той бе предложен от парламентарната група на ГЕРБ.
Припомняме, че още вчера от ГЕРБ обявиха, че председател на НС ще бъде предложен Димитър Главчев, който е бил единствената разглеждана кандидатура и е била приета единодушно.

"За зам.-председател на НС също имахме само една разглеждана кандидатура. Тя бе на Цвета Караянчева. Решението също бе единодушно прието от колегите", поясни тогава Цветанов.
 

 


Димитър Главчев е роден на 15 август 1963 година в София. 
Средно образование завършва през 1981 г. в 35 СОУ „Добри Войников“. През 1987 година се дипломира в Университета по национално и световно стопанство, което тогава носи името ВИИ „Карл Маркс“, със специалност „икономист-счетоводител“. Придобива магистърска степен по международни икономически отношения и е дипломиран експерт-счетоводител и е регистриран одитор. 
Говори английски език и руски език. 
Политическата си кариера започва като член на ПГ на ГЕРБ в 41-то Народно събрание от 14 юли 2009 година, а през 2011 г. става и неин зам.-председател. В рамките на 41-ия парламент, от 29 юли 2009 г. е заместник-председател на Комисията по бюджет и финанси. От 26 август 2009 г. до 18 октомври 2012 г. е председател на Постоянно действащата подкомисия по отчетност на публичния сектор. От 4 септември 2009 г. е заместващ член на Постоянната делегация на Народното събрание в Асамблеята на Европейската сигурност и отбрана. От 1 юни 2011 г. е член на Временната комисия за обсъждане на Законопроект за изменение и допълнение на Конституцията на Република България. От 3 октомври 2012 г. е председател на Комисията за наблюдение на дейността на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). 
Димитър Главчев е заместник-председател на Парламентарната група на ПП ГЕРБ в 42-то Народно събрание. Член на Парламентарната група на ПП ГЕРБ и Заместник – председател на 43 Народно събрание. 
Член е на Управителния съвет на СНЦОД „Граждани за европейско развитие на България“ 
Член е на Контролната комисия на ПП ГЕРБ от 03.12.2006 г. 



ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!