След едногодишна борба Валери Симеонов и дребните производители на ракия успяха да се преборят за връщане на старите правила за варене на алкохолната напитка, съобщава "Флагман".
Обемът на казаните на дребните производители ще е пак до 1000 литра. Припомняме, че преди година бе прието разрешеният обем да е до 500 литра.

Освен това селските ракиджии пак ще могат да варят ракия целогодишно. Според поправките отпреди година те можеше да вършат свободно това до шест месеца, след което трябваше да уведомяват специално Агенция "Митници".

Припомняме, че тогава в Патриотичния фронт стана тежък скандал. От НФСБ обвиниха Емил Димитров-Ревизоро и Полина Карастоянова в лобизъм за големите производители на спиртни напитки.

Оттогава насам имаше няколко протеста на дребни производители на ракия, които бяха подкрепени и от депутати от НФСБ, Реформаторския блок, както и от Методи Андреев от ГЕРБ.

В крайна сметка ГЕРБ бяха убедени и днес окончателно бяха върнати старите, по-либерални правила в Закона за акцизите и данъчните складове. Това се случва на практика в последния момент, защото се очаква до дни 43-ото Народно събрание да бъде закрито от новия президент Румен Радев, който застъпва официално на 22 януари.

След гласуването на поправките днес от НФСБ обаче бяха особено доволни и дори изръкопляскаха триумфално.

Пред „Флагман” Диана Йорданова от ГЕРБ изкоментира, че на практика само са върнати старите правила, но има и едно нововъведение. Това е въвеждането на специален регистър за производителите, търговците и ползвателите на казани за ракия.

Отпадна идеята контролът на дребните производители на ракия да се извършва от общините. Причината е, че те не са били съгласни да им се вменява тази функция. Така тя остава в правомощията на Агенция "Митници".