Активистката от Коалиция "За да остане природа в България", протестърка и водач на листата на ПП "Зелените" в Русе на изборите през 2013 година Вера Петканчин, е стрягана за служебен министър на екологията, въпреки твърденията, че партийци нямат място в служебното правителство. Приближената на Тома Белев и компания еколожка, представлява НПО-то "Граждани за Рила".
Основната дейност на това сдружение е да прогонва инвеститори под прикритието на екологични каузи. Тя и техни членове бяха разследвани за саботажа с рязането на въжето на лифта към Седемте рилски езера. Тя е един от активните защитници на проекта за 15- километров тунел в Кресненското дефиле, където "Зелените" лобират за швейцарската фирма "Амберт".

Друга част от дейността на Петканчин е усвояване на средства от Министерство на образованието и по европейски програми, чрез неправителствената организация "Джуниър Ачийвмънт".

С окупирането отново, както досега, на Министерство на околната среда и водите от зелените еколози, подкрепяни и промотирани от кръга "Капитал", ще продължи източването на бюджетни средства за безсмислени проекти и усвояване на европрограми. Друго, което се очаква да се случи, е пълен блокаж на проекти в областта на инфраструктурното строителство и туризма.

Биографията на Петканчин не се различава от биографиите на грантаджийско-протестърската маса, без един ден трудов стаж, освен участие в съвети и комитети към различни министерства.