Изключително важна задача за ПП ГЕРБ е изграждане на централизирано видеонаблюдение като част от работата по противодействие и превенция на конвенционалната престъпност в страната. Това заяви в Добрич председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов по време на кръгла на тема „Обществен ред и сигурност“, организирана от ПП ГЕРБ.
Актуализиране на интеграционната карта е друг важен приоритет, също обновяването на автопарка на полицията, като към това се добавя плана още 1000 полицаи да бъдат назначени в звената на Министерството на вътрешните работи, посочи Цветан Цветанов.

По думите му по отношение на противодействието на тероризма, организираната престъпност и корупцията, важни са доброто и ползотворно партньорство и обмяната на информация с всички партньори в Европа и САЩ – Европол, Интерпол и други партньорски служби.

Цветан Цветанов заяви, че приоритет е и надграждането на капацитета на създадения при управлението на ПП ГЕРБ Национален център за противодействие на контрабандата на акцизни стоки. Той подчерта, че след направените реформи в МВР е отчетен по-висок процент разкрити телефонни измами, но предстои да бъде постигната по-добра координация в работата по този проблем и да бъде направен анализ, защото в голяма част от случаите става дума за рецидиви, като ще се работи и за по-ефективно противодействие на противозаконното отнемане на МПС. От ПП ГЕРБ отчитат, че е необходимо подобряване на координацията между институциите за по-ефективно разследване и борба с корупцията.

По темата за пътната безопасност е предвидено рестартиране на фонд „Пътна безопасност“ и увеличаване броя на стационарните и мобилни камери за контрол по пътя. Ще се работи и за укрепване на капацитета на разследващите полицаи чрез попълване на щата и подобряване на условията им за работа. Цветанов припомни, че при управлението на ПП ГЕРБ 6 000 полицаи са обучени за извършване на неотложни действия по разследване и желанието е този модел да бъде приложен отново, а към това се добавя и намерението за цялостно въвеждане в експлоатация на единна информационна система за противодействие на престъпността.